Obyvatele Vratislavic obtěžují už dva roky autovraky

29. květen 2012

Co bude s autovraky odstavenými v Tulipánové ulici v libereckých Vratislavicích? Na to se ptají místní obyvatelé už více než dva roky a stále se nic neděje. Problém se dostal až na květnové jednání vratislavického zastupitelstva.

„Konkrétně v ulici Tulipánova se jedná o vozidla, která neparkují tak, jak říká vyhláška o pozemních komunikacích a tamní obyvatelé nás upozorňují, že tam vzniká problém...“ říká opoziční vratislavický zastupitel Jaroslav Šplíchal, nedávno ještě sociální demokrat, teď nezávislý. Obrací se na vedení radnice, aby s jednou odstavenou dodávkou a dvěma zřejmě nepojízdnými osobními vozy už konečně něco udělalo - podle něj překáží a hyzdí obec.

Koaliční zastupitelka Vladimíra Hoření z hnutí Starostové pro Liberecký kraj krčí rameny: „Má to číslo motoru, je to majetek, je to někde evidované... Nemůžeš se sebrat a sebrat všechno, co je na ulici... Je tam sice zóna stání, ale protože tam není kde zaparkovat, tak tam lidi parkují...“

I když autovraky trápí obyvatele Tulipánové ulice už více než dva roky Petr Mládek z liberecké městské policie se o problému dozvěděl až po jednání zastupitelstva. A jak se tedy problém autovraků dá řešit? „Postavil bych to do dvou rovin – buď stojí automobil na pozemních komunikacích, tam může správce komunikace vyzvat vlastníka a pokud ten nereaguje, může být vozidlo odstraněno...“ vysvětluje Mládek. Pokud jsou ale vozidla na soukromém pozemku, může se jednat o odpad. „Postupuje se obdobně, pokud vozidlo vykazuje známky autovraku.“ Dodává Petr Mládek.

Vratislavická radnice teď velmi důrazně vyzvala majitele aut a pozemku v Tulipánové ulici,aby autovraky odstranil.Ten se vůči rozhodnutí radnice odvolal. Věc může dojít až tak daleko, že dostane vysokou pokutu-suše konstatuje strážník: „Je tam pokuta do sto nebo dvě stě tisíc a pokud se jedná o odpad – tak tam je pro fyzické osoby pokuta do dvaceti tisíc korun.“

Český rozhlas Sever se bude i nadále zajímat o to, kdy vraky zmizí a problém se po letech konečně vyřeší.

Spustit audio