Ochranný nástřik z nanočástic v libereckých tramvajích má zamezit nemocem řidičů

2. únor 2016

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou nechal ošetřit kabiny řidičů tramvají ochranným nástřikem z nanočástic. Směs má ničit bakterie, viry a většinu chemických látek, a předcházet tak onemocněním řidičů.

„Je to ochranný nástřik nanočástic oxidu titaničitého a stříbra, který likviduje bakterie, viry, pachy a chemické látky uvolňované do ovzduší," popisuje Jan Slavík, jeden z aplikátorů speciálního roztoku.

Prostory kabin řidičů jsou více bakteriálně znečištěné než třeba veřejné toalety a nákupní vozíky. Profesionálnímuřidiči tak hrozí zdravotní nepříjemnosti. „Může chytit průjmové onemocnění, v krajním případě i žloutenku typu A," tvrdí Jana Pratingerová, lékařka z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Dezinfekce by měla zničit až 90 procent nečistot, čímž by se mělo předejít častým nemocem řidičů tramvají. „Je to prevence, aby bylo menší nebezpečí, že se k řidičům viry dostanou," říká Ludvík Lavička, technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. „Je to pilotní projekt, zatím první v Čechách, budeme ho vyhodnocovat," dodává.

Pokud se nástřik z nanočástic osvědčí, do budoucna by se mohl objevit i v autobusech liberecké MHD.

autor: Eva Malá
Spustit audio