Odpor i nadšení – nová socha před libereckou radnicí budí v lidech rozporuplné pocity

Rozměrné dílo nazvané Meteorit stojí u rohu liberecké radnice, na náměstí doktora Edvarda Beneše.

Hadice, molitan i kyblíky - to vše zalité v barveném laminátu obsahuje nová téměř čtyřmetrová socha, která stojí před libereckou radnicí.

„Snažil jsem se vytvořit sochu, která by se podobala přírodnímu objektu, který je ale zvláštní tím, že se na něm nacházejí struktury, které nemohou být přírodního původu,“ vysvětluje svůj zámět autor Petr Zubek.

Její autor umělec Petr Zubek žije a pracuje v německém Düsseldorfu, své dílo ale tvořil v Česku. Několikasetkilogramovou plastiku nazvanou Meteorit na náměstí instaloval jeřáb.

Dojmy návštěvníků shrnuje jediný výraz: překvapení. „Když to bylo zahalené, vypadalo to, že to bude horší,“ usmívá se jedna z přihlížejících. „Někdy mám dojem, že si z nás umělci dělají legraci. Zatím nevím, co si o tom mám myslet, snad si na to zvyknu,“ komentuje její partner.

„Autor dává do své práce svou duši a je jedno, jestli se výsledek líbí nebo nelíbí – čím víc názorů, tím lépe,“ domnívá se jiný z návštěvníků.

Jablonečanka Iva Doubová se zase bojí, aby sochu neponičili vandalové, jak se už u jiných objektů na tomto místě stalo. Socha se jí líbí a dokonce si na ni sáhla.

Sochař městu plastiku zapůjčil, je součástí výstavy Objekt - socha ve veřejném prostoru, která v Liberci právě začala. Netradiční vzhled sochy už stihl vyvolat vlnu ohlasů na sociálních sítích.

Například na facebookovém profilu Českého rozhlasu Liberec vyvolala nová socha bouřlivé diskuze ještě před jejím odhalením.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio