Odškodnění za pád na neuklizeném chodníku? Vyfoťte místo úrazu

Zasněžené chodníky sice možná vytvářejí tu správnou zimní atmosféru, můžou být ale velmi nebezpečné. Uklouznutí na ledu nebo sněhu často sice končí jen modřinou, lidé si ale můžou i zlomit ruku a někdy se zranit i hůř. Na co máme v případě takových úrazů nárok a jak postupovat, abychom dostali odškodnění?

Co se týče údržby chodníků, v minulosti platilo, že za schůdnost chodníku odpovídal majitel přilehlého domu. Stávalo se tedy, že například domovník odhrnul svou část chodníku, zbytek – před sousedními domy – ale zůstal zasněžený. V roce 2009 se ale zákon o pozemních komunikacích změnil a úklid chodníků má od té doby na starosti jejich majitel.

Majitelem chodníků je ve většině případů obec, která zodpovídá i za případná zranění způsobená třeba právě na zasněženém nebo zledovatělém chodníku.

V případě úrazu foťte a foťte

Pokud se úraz stane, v ideálním případě bychom měli co nejlépe zdokumentovat místo, kde se úraz stal. Vyfotit ulici a to, že byla zasněžená nebo namrzlá. Pokud na místě byli nějací svědci, tak si na ně vzít kontakt.

Pokud má zraněný úrazovou pojistku, tak na základě těchto podkladů a taky lékařské zprávy by měla pojišťovna vyplatit peníze. Poškozený ale má nárok i na odškodnění například za ušlý plat, když musí na neschopenku.

Náledí, námraza, ledovka, zima

Nárok může poškozený uplatnit na majiteli chodníku, tedy na obci. Právní poradce z internetové porady Vašenároky.cz Petr Novák ale upozorňuje, že obce se často snaží najít způsob, jak se odškodnění vyhnout. Poškození se samozřejmě mohou obrátit i na soudy – ty naopak podle právníků většinou žádosti o bolestné nebo odškodné vyhoví.

autor: jch
Spustit audio