Ohrožení sýčci, kteří hnízdili na českolipských sídlištích, zmizeli. Na vině může být zateplování paneláků

24. červen 2015

Sýček, kdysi nejběžnější sova našich vesnic, je dnes na vymření. Před více než deseti roky se odhadoval počet hnízdících párů v České republice až na pět set. Současné odhady mluví o přibližně stovce párů. Několik desítek jich žilo také na severu Čech. Sýčkové hnízdili například ve větracích otvorech pod střechou paneláků na českolipských sídlištích Špičák a Sever. Kvůli zateplování panelových domů ale přichází o hnízdiště a zhruba dvacítka ptáků, která tu byla ještě před několik roky, zmizela.

„Ty odvětrávací otvory, ty velké co jsou z boku paneláků, to jsou dutiny, co těm sýčkům vyhovují. Na tomto místě hnízdil sýček tři roky za sebou. Problém je v tom, že já přijdu další rok na kontrolu a zjistím, že jsou ty otvory zavíčkované,“ vysvětluje zoolog a ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

„Sýček normálně hnízdí v dutinách stromů. Ty stromy jsme tomu sýčkovi v krajině zlikvidovali. Když se začal stahovat k městu, objevil paneláky, u kterých jsou vypadlé mřížky, přijmul tato náhradní hnízdiště a osídlil je. Paneláky opravujeme, mřížky doplňujeme a tím pádem mu zase ten náhradní biotop likvidujeme,“ pokračuje Vitáček.

Konkrétní panelák, kde hnízdil sýček, se zatepluje. Podle Vitáčka je vždy možnost jak nejmenší tuzemské sově pomoci. Je to podle něj jen o domluvě.

Jeden ze stromů s dutinou, kde by mohl zahnízdit sýček

„Funguje dobrá spolupráce před tím zateplením. Ty domy mají většinou posudek, jestli se tam vyskytují nějací ptáci nebo netopýři. Je možné se pak dohodnout na tom, že se tam dají budky, aby se ta náhradní hnízdiště uchovala. Bohužel to není ve všech případech. Jsou případy, kdy se dům zateplí, aniž by se to šetření provedlo. Pak se stávalo a stane ještě dnes, že se tam zamřížovala mláďata na hnízdě.“

Sýček se během posledních let přesunul z venkova a přírody do měst. Teď to vypadá, že kvůli zateplení panelových domů opouští další prostředí. Otázkou zůstává, zda zmizel ze sídliště úplně, nebo se třeba vrátil do svého původního prostředí.

„Poslední tři roky nemám pravidelně sledované hnízdo sýčka přímo v České Lípě. V minulosti jsem měl tři. Jedno bylo na sídlišti Špičák, pak bylo hnízdo, jeden rok dokonce dvě, na sídlišti Sever a hnízdiště bylo i v městském parku. Myslím, že nevymizel. Může se vrátit zpátky do lokalit, kde hledá hnízdní příležitosti a my o tom třeba jen nevíme.“

V současnosti nejsou zprávy o tom, že by sýček ve městě hnízdil. V době před zhruba třemi roky jich tu bylo kolem dvou desítek.

Českolipský městský park

„V každém hnízdě jsou dva sýčci, k tomu mláďata. Tam mohou být maximálně tři. Víc než dvacet jich tu určitě nebylo. Sýček prostě byl tady a bohužel ten vývoj je takový, že ten sýček nám nejen z Českolipska mizí,“ dodává Zdeněk Vitáček.

Spustit audio