Ombudsmanka upozornila na případy pochybení v péči o seniory

30. leden 2015

Ombudsmanka Anna Šabatová upozornila na případy pochybení v péči o seniory. Mimo jiné jde například o omezování osobní svobody, špatné hygienické podmínky, nebo rizikové nakládání s léky.

Jedním z problematických míst je i Penzion pro seniory Atrium v Liberci. Ubytování se službami seniorům nabízí od roku 2011. V současnosti tam bydlí 49 lidí.

Mezi kritizovanými je také Domov na kopci v Červeném Újezdu na Teplicku. Ten je od loňského prosince prázdný. Ústecký kraj spolu s novým provozovatelem areálu odtud všech 39 klientů odstěhoval.

Při kontrole v penzionu ombudsmanka zjistila pochybení, která považuje za natolik závažná, že se obrátila na státní zastupitelství. Ve své zprávě upozornila i na rizikové nakládání s léky a na absenci výtahu.

Zástupkyně provozovatele Karla Kohoutová se brání a chce podat stížnost. Například výtahovou plošinu by klienti měli mít k dispozici do poloviny roku. Léky podle ní předepisuje pouze lékař a pokoje se zamykají jen se souhlasem.

Penzion od října loňského roku z důvodu podezření ze spáchání správního deliktu prošetřuje Krajský úřad Libereckého kraje. Správní řízení v současné době stále probíhá.

autor: Eva Malá
Spustit audio