Sledovali jsme ONLINE: Američtí vojáci jsou v Praze, brzdily je nehody a špatné počasí

V Praze už je i poslední část amerického konvoje. Přijela kolem 19. hodiny. Skupinu jedoucí z Vyškova zdržela závada na jednom z transportérů. Kvůli nehodám na Pražském okruhu a špatnému počasí měli zpoždění také vojáci jedoucí z Pardubic a Liberce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přivítání amerických vojáků v areálu kasáren v pražské Ruzyni

Přivítání amerických vojáků v areálu kasáren v pražské Ruzyni | Zdroj: ČTK

Američané mířili do Prahy ve třech kolonách. Všechny tři se tam dnes spojí a zůstanou do středy. Do ruzyňských kasáren postupně přijede všech téměř 520 vojáků a 115 armádních vozidel.

Kolona včera překročila na třech místech české hranice. Vojáci přenocovali v Liberci, Pardubicích a Vyškově, kde si mohli lidé prohlédnout jejich techniku.

Tuto možnost budou mít i lidé v hlavním městě. Zítra mezi 10. a 18. hodinou budou k vidění třeba obrněné transportéry Stryker nebo terénní vozy Humvee.

Ministerstvo obrany doporučuje k návštěvě kasáren v Ruzyni využít městkou hromadnou dopravu. V ulicích v okolí areálu jsou omezené kapacity k parkování.

OBRAZEM: Lidé na Vysočině vítali konvoj americké armády

Číst článek

V úterý také část amerických vojáků navštíví Plzeň, kde kromě oficiálního přijetí na radnici uctí památku vojáků Pattonovy armády.

Ve středu pak konvoj opustí hlavní město, pojede kolem Plzně a české hranice překročí v Rozvadově. Na cestu by se kolona měla vydat kolem půl šesté hodiny ranní.

Konvoj se vrací ze cvičení Atlantic Resolve, které se konalo v Pobaltí, na domovskou základnu Rose Barracks u bavorského Vilsecku.

Náklady české strany na průjezd amerických vojáků jsou podle ministra obrany Martina Stropnického 175 780 korun. Tyto peníze, stejně jako další případné náklady, by měli uhradit Američané.

OBRAZEM: Vojáci si přivítání v Česku chválí, odpůrců konvoje bylo jen málo

Číst článek

Průjezdu vojáků USA Českem se věnují i ruská média. Všímají si hlavně odpůrců

Číst článek

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Vojenská technika amerického konvoje | Foto: ČTK

Igor Maňour, ČRo, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme