Oprava mostu v České Lípě: Policisté dohlížejí, jestli řidiči dodržují rychlost

29. červen 2016

Obyvatelé českolipské Moskevské ulice si stěžují na hluk. Za ten mohou auta, která jezdí po mostním provizoriu nad ulicí. To bude řidičům sloužit do konce roku, než se dokončí nutná rekonstrukce mostu na hlavním tahu městem. Radnice situaci řeší a domluvila se stavbaři úpravy mostního provizoria jako je například výměna povrchu nebo gumové podložky pod konstrukci. Hlučnost ale sníží především respektování nejvyšší povolené rychlosti při jízdě po provizoriu. Na dodržování omezení dohlíží i policie.

„Na přemostění je snížená rychlost na dvacet kilometrů v hodině. Vy jste jel rychlostí padesát jedna kilometrů v hodině. Je to sledovaný přestupek. Musím se podívat do evidence, jestli jste nepřekročil rychlost v posledním roce, pak bychom to namístě řešit nemohli a museli bychom vás oznámit,“ informuje hlídkující policistka Michaela Bednářová řidiče, který překročil povolenou rychlost o více než třicet kilometrů.

„Řidič dostal pokutu tři sta korun. Řidiče většinou neštvou ty peníze, jako trestné body, které jim budou přidělené. V případě opakování přestupku do jednoho roku, když poruší předepsanou rychlost o dvacet kilometrů v obci a o třicet mimo obec, tak může namístě přijít o řidičský průkaz. To je asi pro řidiče daleko větší trest,“ říká policista Václav Langr.

Oprava mostu v českolipské Moskevské ulici potrvá ještě několik měsíců

Policejní hlídky sledují řidiče z místa vzdáleného od mostního provizoria jen několik set metrů a měří rychlost přes den. Důvodem měření je i snížení hlučnosti, způsobené nedodržením předepsané rychlosti dvacet kilometrů za hodinu.

„Měříme tady hlavně z důvodu hlučnosti a také na žádost města, protože na město se obrací občané právě kvůli hlučnosti,“ vysvětluje Martin Markl, vedoucí českolipského českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl a dodává: „Podle stavbyvedoucího, pracovníků stavby a zainteresovaných osob je možné, že se snížením rychlosti sníží hluk při přejíždění po mostním provizoriu.“

Řidiči skutečně občas překročí povolenou rychlost. Jsou ale i tací, kteří mostní provizorium přejíždějí hluboce pod povoleným limitem.

Policisté budou i nadále průběžně dohlížet Na dodržování nejvyšší povolené rychlosti na mostním provizoriu budou policisté i nadále průběžně dohlížet.

Řidiči skutečně občas překročí povolenou rychlost
Spustit audio