Oprava střechy českolipského muzea úspěšně pokračuje

19. listopad 2014

Díky teplému počasí pokračují práce na střeše českolipského muzea bez komplikací. Nyní se dokončuje střecha hlavní budovy. Potom se řemeslníci přesunou na další části objektu, jako jsou ambity, kaple a Svaté schody.

Tesaři a pokrývači to ale nemají jednoduché. Musí si na netypickou střechu některé její části připravit přímo na místě. Nejedná se totiž o typickou opravu střechy, a to díky tomu, že střecha nemá úplně pravidelný tvar ani pravé úhly a není úplně rovná. Řemeslníci si s tím ale musí poradit. Na řadě míst se krovy vyřezávají a poškozené a nahnilé trámy se vyměňují. To je velmi náročné, protože pokrývači a tesaři musí přesně navazovat novými prvky na ty staré tak, aby do sebe vše dokonale zapadalo.

Některá okna muzea jsou zabedněná. Důvodem je ochrana sbírek i návštěvníků. Týká se to všech oken, které nemají zvenku mříže a je před nimi lešení. Muzeum je otevřené v provizorním režimu. I proto nemělo letos žádnou velkou výstavu.

To se podle ředitele muzea Vitáčka promítlo i do návštěvnosti: „Pokud tady probíhá takto rozsáhlá rekonstrukce, tak si nemůžeme dovolit dělat žádné velké výstavy. Snažíme se tady dělat akce, které sem lidi přivedou. Skloubit to nějakým způsobem s rekonstrukcí. Návštěvnost se určitě sníží. Já to odhaduji minimálně na třetinu.“

Pokud půjde všechno podle plánu střecha by měla být hotová na konci léta příštího roku. Muzeum se opět otevře na podzim.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Muzeum je od roku 1960 umístěno v areálu někdejšího Augustiniánského kláštera, který je chráněn jako kulturní památka České republiky. Má pobočky v České Lípě (pobočka Šatlava), Doksech a Kravařích. Základem sbírek byly sbírky dříve existujících muzeí ve městě. Muzeum je velmi důležitým článkem kulturního života ve městě a spoluvydavatelem různých vlastivědných publikací.

Spustit audio