Oprava zámku v Doksech bude stát 47 milionů, po dokončení se zaplní nevyužívané části

14. říjen 2017

Zámek v Doksech bude jak ze škatulky. V listopadu totiž začne nákladná oprava, bude stát 46,8 milionu a podle odhadu potrvá do ledna 2019. Řekl to investiční referent Městského úřadu v Doksech Jakub Derynk.

Podle původních plánů měly práce začít už v květnu. Mezi stavebními firmami ale nebyl o zakázku zájem a radnice tak soutěž musela dvakrát opakovat. Úspěšné tak bylo až nedávno skončené třetí kolo. Teď probíhají odvolací lhůty.

Ani o třetí kolo ale nebyl mezi firmami velký zájem, přihlásily se dvě. Vliv to mělo na cenu, výsledná je asi o 13 procent vyšší, než byla předpokládaná hodnota zakázky.

Není to jediná komplikace spojená s rekonstrukcí zámku. Uzavřená není druhá část zakázky, která zahrnuje interiérové vybavení pro zámek. Tam se dodavatele ve třech kolech soutěže nepovedlo vybrat. Jde o zakázku za 7,5 milionu bez daně.

Na rekonstrukci zámku, který vlastnil i vojevůdce Albrecht z Valdštejna, se podařilo radnici získat evropskou dotaci přes 40 milionů korun. Uspěla s projektem, jenž připravila společně s německým městem Bad Muskau.

Rekonstrukce zahrnuje výměnu topení, obnovu oken a dveří či přestavbu dvou pater v jižním křídle. Přízemí v jižním křídle bude sloužit jako turistické informační centrum s malým výstavním prostorem. V prvním patře vznikne prohlídkový okruh zaměřený na život na zámku na přelomu 19. a 20. století, kdy byli majiteli Valdštejnové.

Zámecký areál získaly Doksy bezúplatně v roce 2015 od Libereckého kraje, který pro něj neměl využití. Zchátralá památka ze 16. století není zatím běžně přístupná, konají se v ní jen jednorázové akce. Město to chce změnit. Zaplnit by se měly postupně i další části zámku. V západním křídle už letos vznikla expozice Labyrint strašidelných pohádek a do zámku by se měly v budoucnu přesunout i Muzeum Čtyřlístku a městská knihovna.

zdroj: ČTK
Spustit audio