Pálíte klestí, trávu? Hlaste to do internetové aplikace, pomůžete hasičům

Jarní úklid na zahradách už začal. Pálení klestí, shrabané trávy nebo listí se může vymknout kontrole. Nestává se to ale často. Častější jsou výjezdy hasičů právě k pálení listí nebo trávy, které lidé nahlásí jako požár. Aby nedocházelo ke zbytečným výjezdům, funguje na internetových stránkách hasičských sborů aplikace, kam je možné pálení registrovat. Zahrádkáři ji ale podle hasičů příliš nevyužívají.

„Za minulý týden jsem v zahrádkářské kolonii viděl dva ohýnky, kdy se pálilo listí,“ popisuje zahrádkář Petr Macek, podle kterého do kolonie ještě kvůli požáru vzniklému právě kvůli pálení listí hasiči nepřijeli.

Pálení listí a trávy můžou lidé na webovém portálu Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Nevyužívám to,“ přiznává zahrádkář. Do webového formuláře se zadává místo pálení, kontakt na zodpovědnou osobu. „Je to pouze pro nás evidence, fyzické osoby to jako povinnost ze zákona nemají, tuto povinnost mají pouze právnické osoby,“ vysvětluje Vladimír Kecek, vedoucí prevence českolipských hasičů.

„Stává se nám, že když fyzické osoby pálení nenahlásí, máme nahlášený požár, na místě zjistíme, že se pálí a je to zbytečný výjezd,“ říká Kecek. Podle preventisty hasiči na Českolipsku za minulý rok zbytečně vyjížděli zhruba ke dvacítce pálení. Lidé by si neměli plést pálení trávy s jejím vypalováním – to je zakázané a za jeho porušení může být pokuta až čtvrt milionu korun.

Spustit audio