Papír z džínů i velbloudího trusu. V Liberci jsou k vidění papírové „perličky“

Že s papírem se dá doslova čarovat, ukazuje dnešní liberecká vernisáž výstavy volné tvorby papírníka Michala Gorce. Ten dokáže vytvořit obrazy z ručního papíru, které v sobě skrývají okvětní plátky, celé květy ale třeba i kus džínových kalhot. Mimo jiné vyráběl papír z trusu velbloudů a slonů z liberecké zoologické zahrady. Michal Gorec patří mezi lidi, kteří vzali svůj osud do vlastních rukou a šli za svým snem. Dobrovolně totiž opustil dobře placené místo v bance, odstěhoval se do Zdislavy a pustil se do vytoužené výroby japonského ručního papíru z morušovníku.

Hlavním motivem bylo narození syna, chtěl jsem být u toho, chtěl jsem vidět, jak vyrůstá, výroba papíru byl můj dlouholetý sen, tak jsem si ho splnil...

Obrazy Michala Gorce mají na výstavě v libereckém knihkupectví U Fryče speciální instalaci – visí totiž na větvích. „Jsou to větve morušovníku, které používáme na výrobu japonského papíru. Když použijeme lýko, větev se dá použít na zavěšení obrazu,“ vysvětluje papírník. „Používáme třeba i bavlnu, modré džíny – vystříháme nohavice, z těch vyrobíme modrý papír a z toho zbytku nějaké umění,“ popisuje Gorec.

Papír a džíny? Zajímavá, ale reálná kombinace

Při výrobě papíru můžete přidat i pytel od kávy

Ruční papír skýtá spoustu možností – dá se do něj přidat i kus pytle od kávy. „Můžeme rozemlít jakýkoliv rostlinný materiál, který obsahuje celulózu,“ vysvětluje Gorec, který kvůli papírnictví opustil post bankovního ředitele. „Hlavním motivem bylo narození syna, chtěl jsem být u toho, chtěl jsem vidět, jak vyrůstá, ale hlavně to byl můj dlouholetý sen, tak jsem si ho splnil a vrhnul se do nejistot.“

Při výrobě papíru opravdu můžete přidat i kus pytle od brazilské kávy, důkazem je tento kousek Michala Gorce

Papírník ze Zdislavy vyrábí papír nejenom z tradičních surovin, jako jsou len, konopí a bavlna. Jaké byly podle Michala Gorce největší papírenské „úlety“? „Sloní trus, trus z velblouda i zebry,“ říká Gorec, který vyrábí papír i z trusu zvířat liberecké zoo. Džínový, pomněnkový i „usměvavý“ ruční papír Michala Gorce můžete v knihkupectví U Fryče vidět až do konce března.

Jak papírník Michal Gorec vyrábí papír ze sloního trusu, se můžete podívat v následujícím videu:

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio