Pár orlů liberecké zoo „adoptoval“ mládě hadilova. Zprvu si vůbec nerozuměli

Chovatelé z liberecké zoologické zahrady zachránili mládě hadilova písaře, o které se v zoo ve Dvoře Králové nestarali jeho rodiče. Liberecký pár orlů bělohlavých dlouhonohé ptáče s typickými rozčepýřenými pery za hlavou přijal za své. Jednoduché to ale nebylo.

Hadilov písař je zajímavý africký pták, který, jak už jméno napovídá, opravdu loví hady. „Na rozdíl od dravců neloví střemhlav ze vzduchu, ale běhá po zemi a dokonce dokáže i předběhnout člověka,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Zezačátku si hadilov z dvorské zoo se svými libereckými adoptivními rodiči vůbec nerozuměl. „Hadilov totiž vydává velmi specifické zvuky odlišné od naprosté většiny dravců. Zvuk – žadonění o krmení – zní úplně stejně jako žádost o zahřátí,“ vysvětluje Jan Hanel, kurátor ptáků liberecké zoo.

Ve vzhledu malého hadilova a páru orlů bělohlavých jsou patrné rozdíly už teď, časem budou ale ještě výraznější. „Nejmarkantnější to bude, až bude dospělý stát vedle nich. Hadilov má totiž skoro metr dlouhé nohy. Bude to zajímavé, protože bude jednou tak vysoký,“ dodává Hanel.

V liberecké zoo hadilovy dosud nechovali, ten ze Dvora Králové ve městě pod Ještědem ale zůstane.

Pár orlů bělohlavých liberecké zoo se stará o malého hadilova
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio