Parta nadšenců zachraňuje zchátralý roubený hostinec v Trávníčku na Liberecku

27. duben 2015

Další z brigád má za sebou parta nadšenců ze spolku Dubáci v Trávníčku na Liberecku. Snaží se zachránit zchátralý hostinec, mezi obyvateli známý jako Beranka. Rozlehlé roubené stavení je ve velmi špatném stavu. Z části bude třeba ho znovu postavit. Z Roubenky vynáší brigádníci sutiny, veškerý nepořádek, ale i poklady. Mezi nimi například zapomenutý zemědělský stroj.

„Teď vyklízíme patro té budovy, obytné části, protože letos asi v létě naběhnou řemeslníci a začnou rekonstrukcí téhle té přízemní části vzadu, která je v nejhavarijnějším stavu," popisuje přípravné práce na záchranu Beranky Jan Havelka ze spolku Dubáci a ukazuje poklady, které tu zatím s kolegy brigádníky, našli.

„Máme toho plný dvůr, ani nevíme co s tím. Teď jsme našli tuhle stoličku. Je to stolice, na kterou se hospodář posadil, a něco dělal. Říkal jsem si, taková gilotina na slepice to byla nebo něco krájel." Našel se tui i jiný zajímavý nástroj, pluh. „Ploužek, řekl bych. Byl na jeden řádek. A ještě zajímavé věci jsou tady. Tyhle bedny, které jsou plné kovového odpadu, který musíme ještě protřídit, jsou jak nám název praví z USA a původně obsahovaly vepřové konzervy. Takže my se domníváme, že se tady objevily v rámci spojenecké pomoci," doplňuje informace Jan Havelka.

Mnoho práce čeká na brigádníky uvnitř budovy. „Tady to je taková největší destrukce, nad námi je svah, takže sem léta zatéká voda. Když začalo hnít roubení, tak to vyřešili tak, že to z jedné strany obezdili, stěna nedržela, tak to obezdili z druhé strany, čímž se to zavřelo, ale zachovaly se tam fragmenty toho původního roubení. Snad v létě se tady začne a tohle je bohužel dožité a bude se vyměňovat za nové roubení," popisuje situaci Jan Havelka.

Součástí stavení je i místnost, která spíše připomíná zámeckou komnatu, než nějakou světnici. I ta se bude zachraňovat. Brigádníci mají k dispozici Moniku Veselou, která je studentkou restaurátořiny v Drážďanech. Vzhledem k tomu, že je celá malba v katastrofálním stavu, tak se pokusí část té malby sejmout. Samotná malba šablonová je vodou nerozpustná. Potom, jestli se to podaří a za dva roky postaví, tak by byla přenesena zpátky na původní místo. A až bude dílo dokončeno, měla by roubenka sloužit místním k setkávání, ale i jako infocentrum s možností přespání a muzeum.

autor: Eva Malá
Spustit audio