Páťáci z Liberce připravili pro Technické muzeum výstavu

Disketa, děrná páska nebo datový kabel. To všechno a spoustu dalšího obsahuje prosklená vitrína, kterou pro Technické muzeum v Liberci naplnili páťáci Radim a Filip. Při prohlídce muzea ji našli prázdnou a sami se řediteli muzea nabídli, že ji zaplní. To, co v ní vystavili, považují za dávnou minulost.

„V jednom patře ze tří je nejhistoričtější technika. Elektronka, dál třeba datový kabel a děrná páska,“ popisuje desetiletý Radim Kolář, který je jedním z autorů výstavy.

„Jednoho krásného dne přišli dva malí kluci a řekli ‚pane Němečku, vy tam vzadu máte prázdnou vitrínu.‘ Já jsem řekl ‚no a?‘ A jeden z nich Ráďa pravil ‚my vám tam uděláme výstavu elektroniky‘. Tak jsem řekl bezvadný, počkáme, co se bude dít,“ vzpomíná Jiří Němeček, ředitel Technického muzea v Liberci. „Za týden se otevřely dveře a přišli kluci. Vlekli sem obrovskou krabici s tím, že budou dělat tu výstavu,“ dodává. Podle Jiřího Němečka je ve výstavní vitríně dvou páťáků spousta věcí, které když vidí návštěvníci muzea, říkají si „to pamatuju nebo tohle už jsme dlouho neviděli.“

Výstavka Radima a Filipa v Technickém muzeu v Liberci

Desetiletý Radim Kolář z Liberce chodí do Základní školy na náměstí Míru. „Už na svých prvních fotkách držím v ruce drátky. Už jako malý jsem rozebíral baterky,“ popisuje klučina, který výstavu vytvářel se spolužákem Filipem Gebouským. „Technika mě nejdřív nebavila, ale Radim mě k tomu přitáhl a od té doby mě to baví,“ říká Filip.

Žáci páté třídy krom exponátů zařídili i popisky. „Nejdřív jsem se snažil udělat to na počítači, ale když jsem jim ukázal výsledek, řekli, ať to napíšu ručně,“ vysvětluje Radim. „Myslím, že celá vitrínka má svoje kouzlo, protože ji dělali ti malí kluci,“ uzavírá Němeček. Exponáty plánují Radim s Filipem čas od času obměňovat.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio