Plné kempy teď lákají zloděje, v Českém ráji si některé najímají i ochranku

4. červenec 2015

Prázdniny, tři dny volna a hlavně tropické počasí vylákaly do přírody spousty turistů. Plná je i většina kempů. A zároveň přichází varování policie. Lidé si někdy berou zbytečně hodně cenných věcí, bývají během letních radovánek méně obezřetní a to je velké lákadlo pro zloděje.

Turnovská policie například vyšetřuje dvě krádeže v kempu v Českém ráji. „Zahraničním turistům zmizely věci za několik desítek tisíc korun,“ upozorňuje policista Milan Drahoňovský.

Bylo to vždycky v noční době, kdy turisté spali ve stanu a pachatel jim dokonce vytáhl batoh zpod jejich hlav.

David z Prahy přijel s rodinou na pár dní do kempu v Sedmihorkách a tvrdí, že k vodě a na skály toho opravdu moc nepotřebuje. Ani počítač ani superfotoaparát. „Máme prostě baťůžek, v tom máme peníze a telefony a nic jiného cenného nemáme,“ říká.

„I ty peníze a telefony si ale můžete dát na noc do trezoru,“ nabízí turistům vedoucí kempu Pavel Staffen.

V kempu přijali i další bezpečnostní opatření. Celé léto nám tady slouží ochranka,noční ochranka,dělají po kempu obchůzky. Turisté by si podle Pavla Staffena měli zamykat chatky, na zip stanů se dá dát speciální zámeček a tím zlodějům jejich záměr obrat vás zkomplikovat.

Na nedalekém lesním tábořišti Vidlák slouží o prázdninách správci, kteří majetek turistů hlídají. Anna Vibochová má o dění ve stanovém táboře perfektní přehled. „Tady se kdysi dávno ztrácela i auta. Teď máme závoru, ta se večer spustí. Kdyby někdo potřeboval vjet, tak zabouchá na náš karavan a my ho pustíme.“

Takzvaný miniskalák pro děti

Lidé ale podle ní na tábořiště moc cenných věcí neberou, důležitější je pro ně pobyt v krásné přírodě Hruboskalska. „A nacházejí tady klid a že si mohou posedět u toho ohýnku,“ dodává.

V kempu v Sedmihorkách je teď v horku v obležení hlavně pláž. „Máme tady rybník přímo v areálu, vodu máme kontrolovanou, je v pořádku a lze tady i rybařit,“ dodává Pavel Staffen. Pro děti je tam i miniskalák, tedy soubor velkých kamenů, kde se učí základům horolezectví.

Kemp v Dolánkách u Turnova zase patří hlavně vodákům, kteří se vydávají na Jizeru. Kdo nemá vlastní loď, může si ji tam půjčit. Podle spolumajitele kempu Martina Bauera nabízejí i další služby: „Půjčování koloběžek, inlajn bruslí, máme i lanové centrum, kde lze užít spoustu zábavy,“ vysvětluje.

Spustit audio