Po téměř měsíci zakončí v Novém Boru svojí pouť po stopách lidických žen Milena Městecká

22. květen 2015

Letos si připomínáme 70. výročí konce druhé světové války i osvobození koncentračních táborů. A někdy i netradičním způsobem. Pochod na počest lidických žen už popáté vyšel 28. dubna z bran bývalého koncentračního tábora Ravensbrück a v pátek 22.5. odpoledne mezi 16 a 17 hodinou bude končit v Novém Boru na Českolipsku. Pět let už prochází trasu někdejšího pochodu smrti Milena Městecká.

Milena Městecká vyšla před necelým měsícem ze stejné brány, z jaké vyšly lidické ženy a jejich spoluvězenkyně 28. dubna v roce 1945 na pochody smrti. Nevěděly, co je čeká a jestli vůbec přežijí.

Pět žen z Lidic se vrátilo do vlasti pěšky. Jejich pouť, dlouhá více než 470 kilometrů, skončila právě v Novém Boru. Mimochodem - 46 lidických žen prošlo i 130 kilometrů dlouhý pochod do Crivitz, který letos Milena Městecká také šla.

Trasu do Crivitz šlo před 70 roky 46 žen, z nichž ještě tři žijí. Milena Městecká slíbila před dvěma roky projít tuto trasu právě jedné z pamětnic a letos se podařilo plán zrealizovat. Na cestě se k ní přidaly tři vnučky paní Kalibové, lidické ženy, které je dnes 90 let a šla ji v roce 1945.

Milena Městecká cestu absolvovala od 29. dubna do 2. května, pár dnů na to vyrazila na trasu z Ravensbrucku do Nového Boru. Denně musela ujít 30 kilometrů, což je zhruba polovina toho, co musely zvládnout ženy před 70 roky. Ženy tehdy na pochodu smrti šly až 50 kilometrů denně, v chatrném oblečení a spaly často jen tři hodiny denně.

Stává se už pravidlem, že během cesty se lidé přidávají a také střídají. Někteří jdou jen určitou část trasy, jiní to mají podle toho, kolik mohou pochodu věnovat času. Každopádně Milena Městecká nechodí skoro nikdy sama. Z Ravensbruku s ní šlo sedm lidí, v Drážďanech se k ní připojila studentka na tři dny. Velká většina lidí se přidává až poslední den. Celkem na trase byly zhruba dvě desítky lidí. Kolik jich dorazí do Nového Boru, to se teprve ukáže, až pochod dojde k Lidické lípě.

Spustit audio