Počet dopravních nehod motorkářů i cyklistů v letních měsících je alarmující

5. září 2011

Počet tragických dopravních nehod motocyklistů a cyklistů o prázdninových měsících většinou stoupne. Jinak tomu není ani v Libereckém kraji. Liberečtí policisté v červenci a srpnu řešili devatenáct vážných dopravních nehod, které skončily těžkým zraněním a mnohdy i smrtí.

Jezdci často nezvládnou sílu svého stroje a havarují. Počet nehod, při kterých o letošních prázdninách havaroval motorkář nebo cyklista, je alarmující. Nejčastěji havarovali motorkáři na Českolipsku. Za většinou dopravních nehod stojí rychlá jízda, alkohol a nezvládnutí stroje.

Vzrostl také počet nehod, které způsobují cyklisté. I ty mívají tragické následky. Pokud cyklista nebo motorkář dopravní nehodu přežije, většinou skončí s těžkým poraněním hlavy, zdůrazňuje primář Anesteziologie liberecké nemocnice Dušan Morman.

„Bez přilby – velmi závažné následky, dost často s úmrtím – buď na místě nebo odloženě. Helma významně zmenší následky. Dá se říci že to jsou největší polytraumata – bývá tam velmi často hlava. Páteř, mícha, pánev, dlouhé kosti – prakticky všechno.“ vypočítává Dušan Morman.

Důležitá je prevence dopravních nehod, proto společnost Besip letos obnovila kampaň Nemyslíš-zaplatíš. Jejím prostřednictvím se snaží zvýšit povědomí řidičů o poskytování první pomoci, o riziku spojeném s požitím alkoholu a návykových látek před jízdou nebo o bezpečném ovládání silných strojů.

autor: Eva Malá
Spustit audio