Podívejte se k profesionálním hasičům, dnes otevřou zájemcům

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje dnes 13. 10. otevře své stanice pro veřejnost. Otevřené budou všechny hasičské stanice v kraji - v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a v Semilech. Co čeká na příchozí?

Na všechny příchozí čeká odpoledne prohlídka stanic s ukázkou vybavení a prostředků, které hasiči používají na různé typy zásahů. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na požární cisterny, velitelský automobil, žebřík, automobilovou plošinu, motorový člun a ostatní speciální techniku.

13. 10. je navíc Dnem požární bezpečnosti a hlavním tématem je bezpečné používání komínů a tepelných spotřebičů. Hasiči tak chtějí upozornit na výhody detektorů požáru, detekci nebezpečných plynů či vybavení přenosnými hasicími přístroji.

To ale podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlíny Bílkové není všechno: „Příchozí si budou moct vyzkoušet dýchací masky nebo se obléknout do speciálního výjezdového obleku, helmy i rukavic. Možná budou mnozí návštěvníci překvapeni, jak těžká tato běžná hasičská výzbroj je.“

Program je připravený i pro děti ze základních a mateřských škol. Hasiči přivítají vítěze výtvarné soutěže, kterou vyhlásil Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. Děti z prvních a druhých tříd měly za úkol namalovat nejrůznější mimořádné události, při nichž pomáhají hasiči.

Co dělají hasiči, když nehasí? Makají na fyzičce i uklízejí
Spustit audio