Podle novely zákona budou možná muset všichni předškoláci do mateřinky. Pedagogům se to nezdá jako dobrý nápad

3. září 2015

České děti budou mít možná povinnou desetiletou školní docházku. Novela školského zákona navrhuje povinný rok pro předškoláky v mateřince. Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD se inspirovala v jiných evropských zemích, kde jsou tak podle ní děti lépe připravené na školní vzdělávání. Ředitelky mateřských škol v Liberci a Jablonci nad Nisou mají ale z novinky obavu. Už teď se totiž děti do školek skoro nevejdou.

„Pro nás by to byl velký problém, protože tím, že tu kapacitu jsme naplnili už u zápisu, tak potom není prostor pro nějaká volná místa v průběhu roku, spousta rodičů se odstěhuje, přistěhuje, ty pohyby jsou, my to dítě opravdu pak nemáme kam dát a stojíme před velkým problémem. Navýšení kapacity je problém, ta budova se nedá nafouknout a nejde to,“ vysvětluje ředitelka jablonecké školky Kapička Lucie Papoušková.

Podobný názor má i Martina Suchomelová, ředitelka mateřinky Motýlek v sousedním Liberci.

Tříleté děti už se do školek nedostanou?

„Tak jako komplikace to bude v každém případě, protože tříleté děti se sem tím pádem nedostanou, i když ministryní školství je garantovaný, aby se tříletý dostaly. Já myslím, že i čtyřletý by měly problém se dostat.“

V Liberci a Jablonci musejí ředitelky při zápisech děti odmítat. Je babyboom a maminky musejí o místa bojovat. Jeden příklad za všechny, maminka Petra Handlýřová z Jablonce, která měla z umístění syna do školky obavy. „Báli jsme se hodně, bylo jasný, že to bude problém, a taky to problém byl.“

Do místa svého bydliště Petra svého syna nedostala. Nebylo místo. Musí ho tedy vozit přes celé město jinam. Někteří rodiče ani takové štěstí nemají a musejí i rok čekat. Kapacita ale není jediný problém, který se zavedením povinné docházky do mateřinky ředitelka Martina Suchomelová spojuje.

Kdo bude hradit stravné poslední rok školky?

„Jde o to, že poslední rok před nástupem do školy je vlastně bezplatný, tím pádem ale bezplatný neznamená neplacení stravného. A v případě, že nám nastoupí sociálně slabší obyvatelstvo, tak bychom se dostali do finančních problémů z důvodu neplacení stravného. To je pro mě jakoby jedna z největších hrůz, čeho se bojím.“

Mluví se o zavedení spádových oblastí pro školky. To by mohlo celou situaci ještě zkomplikovat.

„Myslím, že to je právě v návrhu zákona, a to by velmi zkomplikovalo situaci. Ve středu města by to byl vážný problém. U nás asi ne, tady je ta oblast taková klidnější, ale tam teda velmi,“ vysvětluje Lucie Papoušková.

„Problém je, že by se musely určit spádový obvody, což už komplikuje taky ten provoz mateřské školy, protože ta spádovost je trochu komplikovanější u těch 31 školek,“ dodává Martina Suchomelová.

Liberecká radnice vnímá případné zavedení povinného roku ve školce taky jako problém. Moc s ním ale podle radního pro školství Ivana Langra ze Změny pro Liberec udělat nemůže.

„V rámci evropských dotací máme připravené projekty na navyšování kapacity mateřských škol, ale v tuhle chvíli, když to řeknu na rovinu, všechny naše školky jedou na 100%.“

Mimo jiné právě evropské dotace by měly podle ministerstva školství pomoci pokrýt případné chybějící peníze na stravném od rodin, které si ho nemohou dovolit. O problémech s kapacitou ministerstvo ví, ale podle jeho zjištění se nedostatek míst ve školách týká už jen několika okresů a ministerstvo situaci řeší Fondem rozvoje kapacit škol.

autor: sas
Spustit audio