Policie chce kvůli korupci obžalovat Nečesaného i jeho manželku. Je to výsměch, reagoval ředitel nemocnice

Policie už ukončila vyšetřování údajné korupce kolem ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, detektivové navrhli obžalovat Nečesaného, jeho manželku Šárku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek. Státní zastupitelství nyní rozhodne, zdali obžalobu podá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný. | Zdroj: ČTK

Obvinění z přijímání úplatků si ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný vyslechl v červnu 2015. V tu dobu začali detektivové stíhat i jeho ženu Šárku Nečesanou, a to konkrétně pro legalizaci výnosů z trestné činnosti. Loni v srpnu pak policie v údajně korupční kauze obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které měly Nečesanému úplatky poskytnout.

„Vyšetřování bylo ukončeno. Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl postoupen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu státní zástupce Lukáš Otipka, který případ dozoruje.

Policie na státní zastupitelství předala návrh na obžalobu celkem tří lidí. Dvě z naposledy obviněných osob ze zdravotnických firem, které policie začala stíhat pro zločin podplacení, si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla. "U jedné bylo trestní stíhání k její stížnosti zrušeno," vysvětlil státní zástupce Otipka.

Policie v kauze Luďka Nečesaného obvinila další dvě osoby, měly poskytnout úplatek

Číst článek

Zakázky pro libereckou nemocnici

Případ údajného uplácení Nečesaného se podle policie týká předražených zdravotnických zakázek Krajské nemocnice v Liberci z let 2008 až 2009. Objednávky na vybavení kardiocentra a traumacentra za 239 milionů korun měly být předražené o 24 milionů korun, uvedl před lety sám Nečesaný, když na tiskové konferenci informoval o svém obvinění.

Podle detektivů totiž společnost Sarmed, kterou vedla Nečesaného žena Šárka, účelově fakturovala služby od zdravotnických firem. Inkasované peníze byly podle policie úplatky. Jinými slovy: přes firmy měla peníze legalizovat.

Firmu založila Nečesaná v lednu roku 2009 s vkladem 200 tisíc a sídlem v rodinném domě v Liberci-Rochlicích. Oficiálně podnikala v "poradenské a konzultační činnosti", za což hned v prvním roce podnikání inkasovala patnáct milionů korun. Většinu z této sumy podle veřejně dostupných rejstříků vykázala jako mzdové náklady, ač není jasné, kolik zaměstnanců firma Sarmed měla. Podobně tomu bylo i v dalším roce, kdy většinu z obratu pět milionů korun zaúčtovala do osobních nákladů.

Policie obvinila ředitele Krajské nemocnice v Liberci Nečesaného z korupce

Číst článek

Nečesaný se od počátku brání, že mu policie stále nesdělila, co měl vlastně udělat. Několikrát také uvedl, že dosavadní důkazy naopak svědčí o jeho nevině. To zopakoval i nyní na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu.

„Vůbec mě to nepřekvapuje, vzhledem ke zjištěným skutečnostem, kdy byl jakýkoliv trestný čin vyloučen, vlastně ani není pojmenování, co je trestným činem, bych předpokládal zastavení trestního stíhání,“ zopakoval Nečesaný. „Podat obžalobu je výsměch.“

„ Jsem obviněn z praní špinavých peněz společně se svou manželkou, 15 až 20 let máme firmy, které působí ve zdravotnictví krátce, nebyly nikdy v kontaktu s libereckou nemocnicí. Takže vůbec nevím, jakou souvislost chce policejní orgán najít v tom, že má dojít k nějakému vyvedení či vyprání jakýchsi peněz. Nepochopil jsem pointu, ale věřím, že mi ji někdo vysvětlí," uvedl v roce 2015 na tiskové konferenci Nečesaný. “

S advokátem proto nyní chystá žádost o zastavení trestního stíhání. „To, že budu obžalován, bylo jasné již před mým obviněním. Že by policie zastavila trestní stíhání sama, se nikdy neděje, i když v tomto případě bych to považoval za logické. Takže vše ‚po starém‘,“ doplnil ještě. Jeho manželka Šárka Nečesaná na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu uvedla, že se vyjadřovat nechce.

Jestli nakonec v případu státní zástupce trojici lidí skutečně obžaluje, či nikoli, nechtěl Otipka prozatím blíže komentovat.

„Ve věci může být podána obžaloba, může být trestní stíhání jedné nebo všech osob zastaveno, případně věc může být vrácena policii k došetření,“ uvedl. Ve třetím případě by pak musel policii konkrétně sdělit, jaké důkazy a v jakém termínu má v případu ještě opatřit.

Nečesanému v případě odsouzení hrozí za přijetí úplatku pět až dvanáct let, jeho ženě za legalizaci výnosů tři až osm let vězení. U třetí osoby za trestný čin podplacení činí trestní sazba jeden až šest let vězení.

Nadto Nečesaný v roce 2015 po svém obvinění uvedl, že se může jednat o odplatu. Policie se ho podle jeho slov může snažit oslabit, mimo jiné i finančně, aby neměl na obhajobu svého syna Lukáše. Ten byl odsouzen ke třinácti letům vězení za pokus o vraždu kadeřnice. Případem se nyní bude opětovně zabývat Nejvyšší soud.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme