Zdravotní sestra z Rumburku je nově obviněná z dalších pěti vražd

Policie rozšířila trestní stíhání bývalé zdravotní sestry z rumburské nemocnice, obviněné z vraždy pacientky. Státní zástupce František Stibor Radiožurnálu potvrdil, že žena nově čelí obvinění z dalších pěti vražd. Kriminalisté prověřovali celkem 11 případů podezřelých úmrtí v nemocnici v Rumburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumburská nemocnice

Rumburská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Obviněná dosud byla na svobodě, nyní byl podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové podán návrh na její vzetí do vazby.

„Dnešního dne bylo rozšířeno trestní stíhání bývalé zdravotní sestry z nemocnice v Rumburku, byl podán návrh na vzetí do vazby. Bližší informace k případu nebudeme sdělovat,“ uvedla policejní mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie rozšířila trestní stíhání zdravotní sestry z Rumburku. Případ sleduje Gabriela Hauptvogelová

Podle státního zástupce měla bývalá zdravotní sestra vše připravené a rozmyšlené. Šlo v podstatě o nemocné a nemohoucí lidi, proto žalobce chce, aby sestra šla do vazby.

Návrh na vzetí do vazby dostane soud ještě dnes, rozhodovat o něm bude zítra ráno.

Smrtící dávka draslíku

Z vraždy onkologicky nemocné pacientky obvinili policisté 50letou zdravotní sestru v srpnu. Sedmdesátiletou seniorku údajně usmrtila vysokou dávkou draslíku.

Na její podezřelé jednání se přišlo v noci z 5. na 6. června. Ostatní sestry si tenkrát všimly nečekaného úmrtí pacientky a informovaly o tom nadřízené.

Nemocnice zdravotní sestru nejprve odvolala ze služby a následně po vnitřním vyšetřování propustila a podala na ni trestní oznámení.

Vedení nemocnice podalo trestní oznámení i na jednoho z lékařů, a to kvůli údajně pozdnímu nahlášení podezřelého úmrtí. Lékař se naopak brání tím, že právě jeho postup možnou vraždu odhalil.

Nemocnici nejnovější vývoj nepřekvapil

„Nemůžeme říci, že by rozšíření obvinění bylo pro nás překvapením,“ řekl Darek Šváb, ředitel Lužické nemocnice a polikliniky v Rumburku a připomněl, že policie už před 2 týdny něco podobného avizovala a nemocnice jí také poskytla velké množství dokumentace na základě vnitřního šetření.

„Je to velmi nebezpečný kriminální čin. K takovému činu může dojít v kterémkoli zařízení. Systém může pouze částečně eliminovat konání vyšinutého jedince.“

Připomněl, že při prvním podezření pracovnici odstavilo ze služeb a následně s ní rozvázalo pracovní poměr. Zpřísnilo také pravidla režimu na pracovišti.

„Došlo k zpřísnění s nakládáním určitých skupin léků a k přísným kontrolám zdravotnické dokumentace a celého procesu,“ uvedl ředitel nemocnice Darek Šváb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvili ředitel Lužické nemocnice a polikliniky v Rumburku Darek Šváb a prezident České lékařské komory Milan Kubek

„Můžete nastavit kontrolní mechanismy a je dobře, že se nastavují a měly by být co nejlepší, ale nikdy nemůžete mít 100procentní jistotu, že nějaký vyšinutý jedinec nespáchá trestný čin,“ zdůraznil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Věřím, že policie případ vyšetří a soudy spravedlivě rozhodnou.“

Kubek také připomněl, že při nedostatku zdravotnického personálu klesá i možnost zaměstnavatelů při výběru pracovníků a roste riziko selhání jednotlivce.

„Ale je jasné, že nedostatkem zdravotníků, či jejich nízkými platy a přepracovaností, pochopitelně toto omlouvat nelze,“ zdůraznil Milan Koubek.

Úmysl jsem nepředpokládal, říká lékař

Fakt, že existuje podezření na několik vražd, překvapil Petra Vondráčka, který pracoval jako lékař na Jednotce intenzívní péče rumburské nemocnice a na podezřelý případ úmrtí upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý lékař rumburské nemocnice, současný soukromý kardiolog Petr Vondráček a tisková mluvčí České asociace sester Irena Kouřilová

„To mě velmi překvapilo. Žádné známky takového jednání a chování u té sestry nebyly, že je to nějaká opakovaná záležitost. Ani u toho jednání, u kterého jsem byl. Považoval jsem to spíše za omyl, než úmysl.“

Na myšlenku, že není něco v pořádku, ho přivedlo podezření, že se manipulovalo s kaliem a také srdeční komplikace pacientky, které se nepředpokládaly.

Připustil, že sestra podle jeho názoru vyžadovala kontrolu ze strany lékaře, ale úmysl by u ní nepředpokládal.

„Jedná se o různé dohady a spekulace, nejsme seznámeni se spisem, veškeré informace, se kterými disponujeme, pocházejí z médií,“ připomněla Irena Kouřilová, tisková mluvčí České asociace sester.

„Soud by si měl vyžádat znalecký posudek i z oboru ošetřovatelství. Soudní znalec erudovaně posoudí možné pochybení, nebo dokonce úmysl.“

Kouřilová také zdůraznila, že bývalá sestra je v současném okamžiku obviněná. „Neznamená to zákonitě, že je vinná. Musíme respektovat presumpci neviny. Pokud policie nashromáždí veškeré důkazy a pak bude uznána skutečně vinnou, tak rozhodně si zaslouží trest.“

„Ale pokud se vina neprokáže, tak se nyní bavíme o někom, o kom média říkají sestra smrt, což pro nás zavání bulvárem,“ řekla Kouřilová na adresu některých sdělovacích prostředků.

Gabriela Hauptvogelová, Tomáš Šácha, mta, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme