Policie se více zaměří na silnice prvních tříd v Libereckém kraji. Kvůli vážným dopravním nehodám

2. březen 2015

Dopravní policie bude více dohlížet na nebezpečné úseky silnic prvních tříd v Libereckém kraji. Týká se to například i silnice I/9, procházející Českolipskem. Dopravní policisté tak reagují na statistiky nehodovosti za loňský rok. Časté kontroly budou i v okolí Máchova jezera nebo na úsecích silnice I/9 mezi Dubou a Mělníkem, která je v létě hodně využívaná právě motorkáři.

„V roce 2014 jsme měli celkem osm smrtelných dopravních nehod, které se staly na všech silnicích na Českolipsku, ale pět smrtelných nehod se stalo na silnicích první třídy. To je ten hlavní důvod," vysvětluje vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl, proč se na silnicích prvních tříd zintenzivní dohled.

Policie se při kontrolách soustředí i na chování řidičů. „V letošním roce bychom se rádi zaměřili hlavně na způsob jízdy. Jak lidé řídí, jak předjíždí, zkrátka jak se chovají v provozu na pozemních komunikacích,“ dodává Markl.

Policie na silnici I/9, konkrétně na křižovatce v Jestřebí, měří rychlost. Zatím to vypadá, že řidiči omezení rychlosti na 70 km/hod respektují.

Policie - kontrola na silnici

Proč si dopravní policie vybrala právě tento úsek silnice? „Křižovatka v Jestřebí je specifická. Kříží se tady silnice prvních tříd. Je svým způsobem i nebezpečná. Loni zde došlo k vážným dopravním nehodám a naším cílem je zde působit nejen represivně ale i preventivně. Chceme zabránit samozřejmě vážným střetům na této silnici,“ vysvětluje Martin Markl.

Průjezd křižovatkou na frekventované silnici je omezený na 70 km/hod. Podle vedoucího českolipského dopravního inspektorátu se tu příliš omezení rychlosti neporušuje.

„Neřekl bych, že by se tu často překračovala nejvyšší povolená rychlost. V každém případě tu nejsme proto, abychom tu uložili co nejvíce pokut, ale aby si řidiči uvědomili, že ta snížená rychlost tady není jen tak pro nic za nic, že je důležité ji dodržovat.“

Ne všichni projíždějící řidiči si to ale uvědomí. Kontrola na alkohol byla negativní u všech kontrolovaných řidič. Některé policie zastavila kvůli nerozsvíceným světlům, jiné právě kvůli překročení nejvyšší povolené rychlosti.

„Já vím, že jsem jel rychle. Já jsem spěchal, ale jel jsem opatrně, abych nikoho neohrozil, nikoho neomezil. V podstatě jsem jel opatrně,“ vysvětluje jeden z řidičů, kterého policie zastavila kvůli překročení nejvyšší povolené rychlosti. Rozdíl byl po odečtení tolerance radaru 29 km/hod. Dopravní policie se na Českolipsku během sezony zaměří i na motorkáře.

Spustit audio