Policie v Libereckém kraji se letos zaměří na boj s kyberkriminalitou i na výcvik policistů

3. únor 2016

Policie v Libereckém kraji se chce v tomto roce více zaměřit na počítačovou kriminalitu a organizované krádeže aut. Také vycvičí policisty proti útočníkům se zbraní.

Krajské ředitelství Policie ČR Libereckého kraje letos plánuje dokončit projekt takzvaných prvosledových hlídek – AMOK. Tyto jednotky mají jako první zasahovat proti pachatelům, kteří střelnou zbraní ohrožují více lidí.

„Zásahové jednotky mají dojezd třeba hodinu nebo dvě, pro nás je to zásahová jednotka v Ústí nad Labem, v Hradci Králové nebo ta pražská,“ říká Ladislav Husák, krajský ředitel Policie ČR Libereckého kraje. Na podobné události by ale podle Ladislava Husáka měla policie reagovat co nejrychleji.

Policie se bude věnovat také vyšetřování kriminality v počítačovém prostředí, například kybergroomingu. „Kybergrooming se týká komunikace dospělé osoby s dítětem,“ vysvětluje Ondřej Musil, náměstek ředitele liberecké krajské policie a pokračuje: „Osoba naváže prostřednictvím počítače kontakt, snaží se dítěti vlichotit do přízně, a potom ho směřuje k různým činnostem – obnažování se, posílání nahých fotografií nebo vyhrožování spolužákům.“

Policie se zaměří také na krádeže aut. „Organizované skupiny kradou často na objednávku – ať už celá auta, která potom jdou i mimo EU, kde registrace a kontrola není tak přísná,“ dodává Ondřej Musil.

autor: Eva Malá
Spustit audio