Policisté a celníci zadrželi 18 lidí při zátahu na pašeráky pervitinu

Drogové gangy v pohraničí mění svoje metody a drogovou turistiku nahrazují specializovaní kurýři. Při posledních dvou akcích zadrželi policisté ve spolupráci s celníky 16 Vietnamců a dva Čechy, které obvinili z výroby a pašování 100 kilogramů pervitinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nalezené drogy v Chlovech na Pelhřimovsku

Nalezené drogy v Chlovech na Pelhřimovsku | Foto: Policie ČR

Speciální jednotky provedly desítku domovních prohlídek především ve Šluknovském výběžku, při kterých našli ve skrýších několik kilogramů metamfetaminu a marihuany i tašky plné bankovek v řádu milionů korun.

Léky pro výrobu pervitinu získávali zadržení tradičně z Polska. Šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych upozorňuje především na nový trend v pašování.

„Útlum drogové turistiky v českoněmeckém pohraničí, a naopak nárůst případů kurýrů, kteří vyvážejí velká množství,“ uvedl Frydrych.

Centrem drogového byznysu zůstávají tržnice u hranic

Centrem drogového byznysu zůstávají tržnice v pohraničí, které ale zločinci stále více zabezpečují proti raziím, upozornil šéf Pavel Hoffman z Generálního ředitelství cel.

„Díky obrovským ziskům disponují nejmodernější technikou, jak komunikační, tak dopravní. Na tržnicích působí osoby vietnamské národnosti, které nemají nic jiného na starosti než ochranu tržnice, přičemž primárně je tato ochrana směřovaná proti zásahům státních orgánů.“

Obviněným hrozí tresty od 10 do 18 let vězení. Poptávka z Německa je ale vysoká, takže díru na trhu zřejmě rychle nahradí jiné zločinecké skupiny.

Metamfetamin (pervitin) | Foto: Český rozhlas

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme