Policisté u přechodů radili dětem, jak bezpečně přecházet silnice

30. červen 2016

Nepozornost, neukázněnost i hry bývají častými příčinami srážky chodce a automobilu. Zejména děti hůře předvídají vzniklé situace. Na Liberecku od začátku roku způsobilo dopravní nehodu 21 chodců. Pět z nich skončilo s těžkým zraněním v nemocnici. I proto se dnes 30. června liberečtí dopravní policisté zaměřili na přecházení dětí na frekventované silnici u základní školy Husova v Liberci. Upozorňovali je na bezpečnost při přecházení i na chování v blízkosti silnic.

„Snažím se spíš dohlížet, jestli řidiči chodcům zastaví, protože ty děti by se to měly naučit samy,“ říká liberecký dopravní policista Ota Uchytil, který hlídkoval u jedné ze základních škol.

„Myslím si, že lepší než děti převádět přes silnici je dohlížet, zda řidič zastaví, dívat se, jak přecházejí, popřípadě jim pak říct, co zlepšit,“ doplňuje Uchytil.

Policisté u přechodů radili dětem, jak bezpečně přecházet silnice

„Děti bývají často nepozorné, neukázněné nebo nesoustředěné a často ještě neumějí správně vyhodnocovat situace, mají ještě jiné vnímání než dospělí, přecházejí mimo přechod a v zápalu hry třeba podcení situaci a rozeběhnou se do vozovky,“ popisuje policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Za letošní rok na Liberecku žádný z chodců nezemřel. V České rebulice ale na silnicích za letošní rok zemřelo už 51 chodců.

autor: Eva Malá
Spustit audio