Pomozte zbavit město odpadků, vyzývá lidi Jablonec. Ulice trápí černé skládky

To je výzva, se kterou přichází radnice v Jablonci nad Nisou. V poslední době totiž magistrát opakovaně řeší výskyt černých skládek, nejčastěji u stanovišť s tříděným odpadem, kterých jsou po městě stovky. Místo aby lidé naložili smetí do auta a odvezli ho na sběrný dvůr, odloží je na první místo, na které narazí. A vyhazují tam nejen běžné smetí typu obaly od potravin, ale dokonce i velkoobjemový odpad.

„Polystyreny, rám od kola, ptačí klec, bota, stavební materiál, textil. Tohle všechno by lidé mohli odvést do sběrného dvora,“ popisuje referentka jablonecké radnice, Barbora Šnytrová. „Každý občan Jablonce, který má uzavřenou smlouvu na popelnici, má nárok na odevzdání 200 kilo odpadu ve sběrném doře zdarma,“ dodává.

Odkládáte odpadky k popelnicím? Hrozí vám pokuta až 50 000 korun

Kontejnerové místo, kolem kterého je nepořádek – spousta odpadků – to je v Jablonci poslední dobou poměrně častý jev. „Taková černá skládka, kdy jsou věci odložené mimo popelnice. Poslední dobou je to téměř na každém rohu, nestíháme to uklízet,“ vysvětluje Markéta Hozová, mluvčí Jablonce.

Zápas s odpadky začíná ve městě připomínat boj s větrnými mlýny. Přestože se odpad pravidelně odváží, nehezký obrázek se lidem ve městě naskýtá prakticky neustále. „Byli bychom rádi, kdyby ty věci lidé odvezli do sběrného dvora. Občas umisťujeme fotopasti, stanoviště sledujeme a v případě, že hříšníka odhalíme, předáváme ho na oddělení přestupků,“ říká Barbora Šnytrová. Lidem, kteří odpadky odkládají mimo místa k tomu určena, hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

autor: sas
Spustit audio