Poradna pro běžkaře na Českolipsku: Radila i olympijská medailistka

Jak správně namazat a ošetřit běžky mohli v Polevsku Českolipsku zjistit zájemci od běžkařů ze SKI Polevsko, kteří radili přímo v terénu. Kromě toho měli milovníci bílé stopy možnost projet si tratě v okolí.

„Vrstva na skluznici lyže se seškrábe a dá se nová vrstva vosku, který na danou sezónu nebo určitý sníh je potřeba. Ta lyže ale nesmí vyschnout,“ vysvětluje Jan Doubek, člen běžkařského oddílu SKI Polevsko.

„Lyže jsem si vždycky nějak připravoval, ale tady si říkám, že uvidím přípravu běžek tak, jak má správně probíhat,“ říká jeden z účastníků akce Arnošt Haufert.

Poradit přijela i Květa Jeriová Pecková

Poradit přijela bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a trojnásobná olympijská medailistka Květa Jeriová Pecková: „Pro dnešní prašan, kdy je mínus šest stačí několik vrstev modrého a je to v pohodě. Ten, kdo je náročnější, by měl mít lyže vždy znovu připravené – neparafinované špičky a paty.“

Květa Jeriová Pecková

„Chceme přiblížit běžkařům, kteří nejsou úplně zdatní, jak správně namazat běžky a taky jim ukázat naše tratě v okolí Polevska v Lužických horách,“ dodává za organizátory Jan Šmíd ze SKI Polevsko.

Poradnu o tom, jak se starat o běžky, využili nejenom rekreační běžkaři, ale i ti, kteří pojedou v sobotu 21. ledna závod Polevská lyže.

Spustit audio