Poslední sbohem kočárové aleji na Frýdlantsku. Ustupuje nové silnici

Raspenavou se rozléhá zvuk motorových pil. Dřevorubci ode dneška 20. 2. postupně kácí stromy podél silnice, která lemuje cestu mezi Raspenavou a Krásným Lesem ve Frýdlantském výběžku. Kočárová alej po téměř 150 letech zmizí. V roce 1870 ji vysázeli tamní sedláci pro cesty kočárem z Frýdlantu do Lázní Libverda, které se právě tehdy rozvíjely. Stromy pokácí kvůli opravám silnic, které už jsou místy téměř rozpadlé. Ty úzké se rozšíří, aby byly bezpečnější.

Raspenava – Krásný Les. Úsek silnice, který spojuje dvě obce, lemuje už skoro 150 let kočárová alej. Teď ale přišel její konec, k zemi šel první strom. Partu dřevorubce Pavla Kühnela čeká kácení více než pěti set stromů: „Jeden strom s rozřezáním zabere zhruba hodinu a půl. Všechny stromy asi tři týdny – komplet se vším,“ říká dřevorubec.

I každý strom má svůj limit životnosti – jako u člověka – jednou se narodí a někdy musí odejít... Jaromír Hanzl, místostarosta Raspenavy

„Myslím, že až to bude hotové, nikomu to kácení vadit nebude. Časem tu aleje budou a budou ještě hezčí než dnes. I každý strom má svůj limit životnosti – jako u člověka – jednou se narodí a někdy musí odejít,“ říká Jaromír Hanzl, místostarosta Raspenavy. Silnice z Raspenavu na Krásný Les je jedním z úseků, kde se na Frýdlantsku budou rozšiřovat silnice, popisuje Jan Růžička z Krajské správy silnic: „Tady v tom úseku dojde k rozšíření silnice, narovnání oblouku ve středu. Pár stromů se pokácí i mezi Novým Městem pod Smrkem a hranicí. Nějaké stromy v menším počtu se pokácí mezi Novým Městem a Jindřichovicemi.“

„Nějaké stromy byly vykáceny i v úseku z Frýdlantu na Bogatyniu,“ uzavírá Růžička. Rekonstrukce silnice je součástí česko-polského projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha za půl miliardy korun. Hotovo by mělo být na podzim.

autor: Eva Malá
Spustit audio