Poslouchat předčítání knih třeba v historické tramvaji? Realita liberecké Literatour

Literatour, jinými slovy procházka městem s pěti literárními zastávkami. V Liberci ji pořádá Krajská vědecká knihovna a návštěvníky na ní provází přímo její ředitelka Blanka Konvalinková. Tématem letošní Literatour byla doprava a cestování. A tak se při poslechu úryvků z knih, které předčítali herci, účastníci procházky podívali třeba do historické tramvaje nebo do autobusové čekárny.

Začátek letošního ročníku Literatour byl ovšem neobvyklý. Do čekárny na vlakovém nádraží nedorazil herec, který měl číst povídku Zdeňka Svěráka. Zaskočila za něj proto naše redaktorka Lucie Fürstová – jak si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Druhým zastavením byla čekárna na libereckém autobusovém nádraží, kde předčítala herečka Markéta Tallerová. „Literatour mě nadchla, povídky jsou moc pěkné, vtipné,“ říká účastnice literární procházky Lada Vondrušková. „Jsme tu už po čtvrté a vždycky se nám to líbilo. Ty prostory akci dodávají svého genia loci,“ komentoval jeden z dalších účastníků, Zdeněk Dam.

Na liberecké Literatour předčítala shodou okolností i redaktorka ČRo Liberec Lucie Fürstová

Další literární zastávkou byla vozovna tramvají – kde předčítal herece Přemysl Houška. Na předposlední zastávce v libereckém Kultivaru se čtení ujal herec Naivního divadla Marek Sýkora úryvek z knihy Svatební cesta do Jiljí. Literatour zakončila v autobuse na terminálu MHD herečka Barbora Kubátová.

Literatour. Jedna ze zastávek byla na libereckém vlakovém nádraží
V Kultivaru nakonec předčítal herec Naivního divadla Marek Sýkora
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio