Poslušnost, zadržení nebo běh přes překážky – to všechno na kynologickém dni v Brništi

25. září 2016

V Brništi na Českolipsku se poprvé sešli lidé i psi na kynologickém dni (24. 9). Ukázali, co spolu umějí v různých disciplínách. Návštěvníci obdivovali agility - tedy jakýsi psí běh přes překážky, stejně tak psí poslušnost i obranu. A také si mohli vyzkoušet některé cviky se svými psy.

"Chceme spolu s Ekocentrem Podralského nadačního fondu a s kynologickým oddílem z Bělé pod Bezdězem ukázat lidem v Brništi, že pes nemusí být pouze uvázaný doma na řetězu a dělat uňafaného blafáka. Ať lidé vidí, že pes může být i partner pro člověka," říká za organizátory nezávislý místostarosta Brniště Igor Jediný.

Jedním z účastníků Kynologického dne byl i Vilém Balej s fenkou belgického ovčáka. Předvedli ukázku poslušnosti. „Je to příprava na takzvané IPO, což je vyloženě sportovní kynologie. Tam je daná sestava a vy ji musíte odcvičit. Ukázali jsme tady i chytání balonků, to je hra. To jí baví a motivuje, aby pracovala."

Existují i náročné povely. Jedním z nich je i ten, kdy pes zůstává na místě a psovod odchází pryč. "Pes nezůstává jenom ležet na místě. Musí vás celou dobu sledovat, což je nejnáročnější, když se kolem psa něco děje a on nesmí koukat na stranu, ale stále jenom na vás. Dvouletá Ellie to zvládá, ale je tam třeba ještě dopilovat," dodává Balej.

Vilém Balej s fenkou belgického ovčáka Ellie

Nechyběla ani disciplína vyhledání figuranta. "Jsou tu makety, které pejsci obíhají. Do té makety mají nahlédnout, jestli tam figurant je nebo není. My jsme tu měli jen dvě makety, ale při té největší zkoušce jich bývá šest," vysvětluje předsedkyně kynologického klubu z Bělé pod Bezdězem Miroslava Medová.

Lidé viděli nejen ukázku poslušnosti, ale i obranu. "Z obran a poslušnosti je těžší poslušnost. Ta obrana je srdcová záležitost pro pejska a dělají to strašně rádi. Baví je to."

Nejen na tyto disciplíny se pes cvičí celý život. "Když je aktivně zapojený do výcviku, tak zkouší těch osm let. Takže od štěněte se náročnost cviků přidává," doplňuje Medová.

Na akci se předvedlo celkem osm psů. Nechyběla plemena jako belgický a německý ovčák nebo stafordšírský teriér.

Kynologický den v Brništi  a Českolipsku
Spustit audio