Postižené ženy z Mařenic na Českolipsku změní ústav za byty

6. únor 2016

Postižené ženy z domova v Mařenicích na Českolipsku zanedlouho vymění ústav za bydlení rodinného typu. Liberecký kraj pro ně nechal postavit čtyři domy. Nové byty umožní lidem s mentálním nebo kombinovaným postižením vést podobný život, jako jejich zdraví vrstevníci. Dva domy stojí v Novém Boru a dva ve Cvikově.

„Byty chceme budovat pro postižené ženy i muže. Domov v Mařenicích je čistě ženský, ale ukazuje se, že to není úplně přirozené, aby žila komunita žen takto pospolu. Budeme přijímat všechny lidi tady z Novoborska, kteří budou službu potřebovat," vysvětluje vedoucí přímé péče Ludmila Šajtarová.

V domě ve Cvikově budou bydlet ty ženy, které potřebují hodně péče. Dům je proto velmi prostorný, aby bylo možné manipulovat například s koupacími zvedáky nebo s klientem na vozíku.

„Pokoje nejsou ještě vybavené nábytkem. Některý uživatelky si nábytek teprve přivezou. Je tam místo na věci, na které jsou zvyklí,“ dodává Šajtarová.

V přízemí jsou dva byty stejně jako o patro výš. Zázemí tady má i personál, protože tady bude muset být dvacet čtyři hodin denně. „V každé domácnosti bude jedna asistentka a k ruce bude další, která bude sloužit pro všechny tři jednotky," dodává Ludmila Šajtarová. „Druhá budova bude sloužit jako aktivizační centrum kam budou uživatelé dojíždět. V centru budou mít různé kurzy vaření, hospodaření s penězi, nebo kurz jednání s úředníky. Je to individuální. Pro někoho jsou tyto věci důležité, někdo na ně svými dovednostmi nedosáhne."

Cvičná kuchně v novém domě

V domě už nebudou pomáhat pradleny ani uklizečky, to si budou ženy dělat samy. „Už teď si cvičně vaří v Mařenicích například večeře. Tedy připravují sena to, co budou prožívat běžně v těchto domech," říká ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích Petra Brőcklová.

Přesun do nového prostředí by pro klienty neměl být šokem. Klienti v nich budou samostatnější. Podle ředitelky tak budou i více smysluplně strávit svůj čas i život. „My je připravujeme tak, že by šok nastat neměl. V tomto režimu příprav na přechod už žijeme zhruba čtyři roky. Ženy se ale těší. Dnes a denně se nás ptají, kdy se už budou stěhovat."

Pokoje jsou vybaveny spoře, nové obyvatelky si do nich mohou vzít své věci

Pokud všechno půjde tak jak má, ženy se z Mařenic budou stěhovat no nových domů v Novém Boru a Cvikově na jaře.

Spustit audio