Pouze týden je otevřen vratislavický kostel Nejsvětější trojice. K vidění jsou vzácné fresky i křtitelnice

17. srpen 2015

Barokní kostel Nejsvětější trojice v libereckých Vratislavicích nad Nisou se ode dneška (17.8.) po celý týden otevírá návštěvníkům. I když je dominantou městské části, a většina místních v něm nebyla. Teď mohou dvakrát denně obdivovat vzácné fresky, barevné vitráže, původní zpovědnice nebo křtitelnici z počátku 16. století.

Kostel je jednolodní stavba obdélného půdorysu s pravoúhlým presbytářem a na severní straně se sakristií. V roce 1701 ho postavil Marcus Antonio Chanivalle z Nového Města Pražského a za svoji práci dostal 760 zlatých.

Sakristie byla k presbytáři přistavěná v roce 1707, a o více než půl století později i hřbitovní kaple. Tu ale na začátku dvacátého století odstranili. Z té samé doby se dochovalo také vnitřní vybavení kostela. Motiv Nejsvětější trojice je v tomto kostele zdůrazněný hned několikrát - například na štukové výzdobě vchodu, kde je boží oko zasazené do obláčku a paprsku nebo na oltářním obraze z roku 1782.

Kostel je dodnes nepřehlédnutelnou dominantou Vratislavic nad Nisou. Jak kostel, tak i jeho okolí prošlo nedávnou přeměnou. Došlo k úpravám a vysázení keřů, přibyly stylové lampy veřejného osvětlení, lavičky i přístupová cesta a do budoucna chce vedení Vratislavic nechat kostel nasvítit.

autor: Eva Malá
Spustit audio