Povodňová výstraha platí dál, hasiči monitorují vodní toky. Odčerpávali vodu ze sklepů

Hladiny některých řek a potoků v Libereckém kraji se během včerejška zvýšily. Může za to odtávání sněhu a taky déšť. Hasiči vyjížděli odčerpávat vodu ze sklepů domů například v Nové Vsi nad Popelkou nebo v Petrovicích. Výstraha meteorologů, která se týká nebezpečí povodní, platí dál.

Na druhý stupeň povodňové aktivity vystoupal Panenský potok v Pertolticích nedaleko Frýdlantu na Liberecku. Hladina se tam pohybovala těsně nad úrovní 160 centimetrů, kdy se stupeň pohotovosti vyhlašuje. V noci začala hladina Ploučnice v Mimoni mírně klesat a podobně na tom byla stejná řeka i ve Stružnici. Na obou vyhlásili první stupeň povodňové aktivity.

Voda zkomplikovala ranní cestu do práce některým řidičům z Českolipska. Už včera se zavřela silnice mezi Častolovicemi a Manušicemi na a cesta mezi Horním Pryskem a Kamenickým Šenovem. Průjezdné by mohly být během dopoledne.

Během úterního odpoledne a večera vyjížděli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů – třeba v obci Horka u Staré Paky, v Nové Vsi nad Popelkou na Semilsku nebo v Petrovicích na Liberecku. V Kamenickém Šenově na Českolipsku museli použít pytle s pískem, aby voda nezatopila místní garáže.

Čtěte také

Podle údajů z dispečinku hasiči ráno 22. 2. monitorují vodní toky. Každé dvě hodiny zajíždějí do Horní Libchavy na Českolipsku. Tam ale hladina nepřesahuje běžný průměr.

Meteorologové varují před dalším stoupáním hladin. Pršet by mělo dnes a v noci na čtvrtek v Jizerských horách. Povodně tak podle aktuální výstrahy stále hrozí.

autor: jch
Spustit audio