Požární nádrž v Prysku se promění v prvorepublikovou plovárnu

Prysk na Českolipsku nemá vlastní koupaliště. Přesto se lidé v teplých dnech mohou osvěžit v požární nádrži, která je v areálu spolu s dětským hřištěm a restaurací. Podle vedení obce ji ročně využívají stovky rekreantů. I když je to stále jen požární nádrž, obec ji postupně upravuje a letos ji vybaví například novým vstupním molem.

„Probíhá rekonstrukce a blíží se demolice budovy školy v přírodě, tak stav nádrže teď není ideální, ale jinak se několikrát ročně čistí ve spolupráci s hasiči z Kamenického Šenova,“ vysvětluje nezávislý starosta Prysku Jan Sviták. Podle něj by v první části nádrže měla vzniknout přístupová mola. „Na to by měla navazovat i výměna zábradlí a vstupních žebříčků,“ dodává starosta.

Požární nádrž Prysk

„Stejně jako je dno budou upraveny i boky nádrže, mělo by to imitovat prvorepublikovou plovárnu,“ říká Zdeněk Vostřel, který na úpravách požární nádrže pracuje. „Pořád to bude požární nádrž, ale bude vypadat jako prvorepublikové koupaliště,“ potvrzuje Vostřel s úsměvem.

Lidé, kteří se chodí koupat do požární nádrže v Prysku, se můžou těšit na novinky

Vedení obce by rádo vybudovalo u požární nádrže ještě další zázemí pro návštěvníky. „Přemýšlíme o vytvoření prostoru, kde by se mohlo provizorně ubytovávat,“ uzavírá starosta Jan Sviták. Veškeré stavební úpravy by měly být hotové do konce roku.

Požární nádrž Prysk
Spustit audio