Před 13 lety vyhořel. Teď se zámek v Zahrádkách možná dočká rekonstrukce

Třináct let po vyhoření se zámek v Zahrádkách na Českolipsku možná dočká záchrany. Majitel zámku Univerzita Karlova přikoupila sousední bývalé hospodářské stavení, nyní má v plánu spojit oba areály a uvažuje o rekonstrukci. Jak ale se zámkem naloží, zatím jisté není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Zahrádkach

Zámek v Zahrádkach | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Po levé straně zámku v Zahrádkách je velký areál, který už sloužil k nejrůznějším účelům. „Zatím se jedná o připojení této velké budovy k areálu zámku. Chtějí to udělat tak, aby zámek byl spojený i oplocením s touto budovou,“ říká nezávislý starosta Zahrádek Ladislav Chvojka.

Zámek před třinácti roky vyhořel a popelem lehla nejen celá střecha.

„Samozřejmě poškozené bylo vybavení i vnitřky. To, co nezničil oheň, zničila voda. Přízemí bylo prolité vodou a velké mrazy dokonaly dílo zkázy. Parkety ve spodní části, které by jinak zůstaly k používání, byly zničené,“ dodává Chvojka.

Stavba místy působí, jako kdyby byla podříznutá. Jak vysvětluje starosta Ladislav Chvojka, je to kvůli zabezpečení stavby. Boční věže jsou spojené lany, aby se stavba nerozjela.

Univerzita Karlova chce nově koupené hospodářské stavení spojit se zámkem. „O využití bývalého hospodářského stavení zatím rozhodnuto není. Chceme, aby areál fungoval jako celek a byl funkční,“ upřesňuje mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

„Hledáme využití u Evropských fondů nebo jiných zdrojů jako třeba Norské nebo Lichtenštejnské fondy. Až bude o využití zámku definitivně rozhodnuto, musíme vyhlásit výběrové řízení na projekt, zajistit financování a udělat výběrové řízení na rekonstrukční práce.“

Každoroční udržovací a zabezpečovací práce přijdou Univerzitu Karlovu na milion dvě stě tisíc korun.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme