Před 7 lety přinesla velká voda zkázu, přerušila dokonce i jednu svatbu

7. srpen 2017

7. srpna 2010 začaly ve Frýdlantském výběžku ničivé záplavy. Napáchaly tehdy v Libereckém kraji více než osmimiliardové škody a zasáhly v regionu 81 obcí. Neničily ale jen domy, byty, silnice a zahrady, ale překazily dokonce i jednu svatbu. Velká voda od sebe tehdy odřízla ženicha a nevěstu. Povodeň zaplavila zámeček v Raspenavě, kde se veselka chystala.

„Tenkrát bylo už patrný, že se něco děje. V noci jsme byli odvolaní do Oldřichova, kde jsme evakuovali už několik domů, prořezávali jsme silnice po spadlých stromech, a když jsme se zhruba po osmé hodině ráno vraceli zpátky na základnu, tak jsem si říkal, že když je konečně pořádná akce, tak já budu muset odejít a připravovat se na svatbu s mým svědkem,“ vzpomínal Tomáš Prchal, velitel dobrovolných hasičů v Lázních Libverda ve Frýdlantském výběžku, na 7. srpen 2010.

Už v noci ho probudilo bubnování deště a z postele ho nad ránem vytáhly pracovní povinnosti.

Povodně 2010 - Frýdlant

„Zhruba v devět hodin přišel ten extrémní déšť, který to všechno způsobil, to rozvodnění řeky Smědé a okolních potoků. Já už jsem se potom nebyl schopný dostat z domu a ani manželka, ani zbytek svatebčanů se nebyli schopní dostat k nám do Raspenavy, kde měla probíhat celá svatba,“ posal začátek záplav Tomáš Prchal.

Jako správný hasič tedy nechal připravený oblek doma a zůstal v hasičském. Několik dnů.

„Asi ten začátek, nikdo tomu nechtěl věřit, co probíhalo televizí nebo rozhlasem. My jsme tady na Frýdlantsku úplně odtržení od reality. Věděli jsme jenom, co se děje zhruba tady v okolních vesnicích, ale nikdo nevěděl, co se děje ještě dál, v celém Frýdlantsku nebo Liberecku,“ vzpomínal hasič Tomáš Prchal.

Povodeň 2010 - Víska u Frýdlantu

Povodně 2010 na Frýdlantsku, Českolipsku a Liberecku
• přišlo o život 5 lidí
• škoda vyčíslena na 8 212 451 000 Kč
• cca 160 lidí evakuováno vrtulníky
• vodní živel zasáhl 81 obcí a 1 872 domácností
• záchranných a likvidačních prací se ví Libereckém kraji zúčastnilo cca 1 000 hasičů, 700 policistů, 40 záchranářů zdravotnické služby, 1 800 vojáků a stovky dobrovolníků

Dodnes, když stoupne ve Višňové hladina řeky Smědé, jezdí se na ní místní obyvatelé dívat a kontrolují, jestli tentokrát je všechno v pořádku. Mezi nimi je i pan Miroslav z Višňové, který přijel ke Smědé letos v červenci, kdy voda překročila třetí stupeň povodňové aktivity.

„V obýváku jsem měl vodu jeden a půl metru, možná že ještě víc. Pod oknem a ještě nad oknama,“ zavzpomínal Miroslav z Višňové na sedm let staré události.

Dnes už jsou obce v regionu opravené, mezi vesnicemi jsou nové silnice, břehy spojují nové mosty a opravený je i zámeček v Raspenavě, kde se měl Tomáš Prchal původně 7. srpna 2010 ženit. Svatbu sice nestihl v prvním termínu, v tom druhém už ale ano. Nakonec se oženil s dvouměsíčním zpožděním oproti původníému plánu.

autor: sas
Spustit audio