Předškolní děti se dnes v Liberci zapisují do mateřinek

31. březen 2015

Zápisy provází, stejně jako v minulých letech, nervozita rodičů. Míst ve školkách je totiž málo a na všechny se nedostane. Rodiče mohou vybírat z 31 městských a 25 soukromých zařízení. Většina jich chce svoje dítě dostat do městské školky. Jsou totiž mnohem levnější než ty soukromé. Jenže už teď je jasné, že se na všechny nedostane. V Libereckých školkách letos chybí 122 míst.

Rodiče mají k dispozici ve městě ještě 25 soukromých zařízení. Liberecký radní pro školství Ivan Langr ze Změny pro Liberec má za to, že někteří rodiče budou soukromé mateřinky před městskými upřednostňovat.

Děti, které přijdou k zápisu do jedné z libereckých školek, musí - stejně jako stovky dalších zájemců - paní učitelce předvést, že jsou pro nástup do mateřinky zralé. Musí znát svoje jméno, říct, kolik je jim let, povídat o své rodině, musí si umět vyčistit zuby, dojít na záchod, sejít schody a obléct se a obout. Děti u zápisu nervózní většinou nejsou. Na rozdíl od rodičů. Ti totiž vědí, že místo ve školce v Liberci nemají jisté.

autor: sas
Spustit audio