Překvapení! Nová socha ozdobí náměstí před libereckou radnicí

Před libereckou radnicí bude ode dneška (23. června) stát nová socha. Umělecká díla před radnicí už mohou lidé obdivovat přes deset let. Nejnovější sochu bude na místo dosazovat zřejmě jeřáb.

V-myšlení od Michala Trpáka – předchozí pětitunovou dutou sochu z místa odvezli před týdnem. Stala se terčem vandalů, poškozovali na ni například mozaiku, sprejovali na ni graffiti. Obří hlava zdobila prostor na náměstí od července 2016. Úplně první dílo byla v roce 2005 Židle od Magdaleny Jetelové.

Instalaci sochy na dnešní dopoledne potvrdila mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová. Jak bude socha vypadat, zatím není úplně jasné. Jejím autorem je Petr Zubek a jde o kombinaci laminátu a kovu. Podle Davida Pastvy z libereckého magistrátu si umělec místo předem prohlédl. „Pan Zubek jako autor se byl v Liberci na místo před radnicí taky podívat. Pro město vzniká specifická věc a i nám je ta podoba zatím neznámá,“ říká Pastva.

Zubkovo dílo bude taky upoutávkou na výstavu soch českých a zahraničních umělců. Sochy se objeví přímo venku, tahle akce má vernisáž zítra v půl třetí odpoledne v parku Clam-Gallasů a o víkendu bude ještě jedna komentovaná prohlídka. Umělci svá díla tvořili přímo pro Liberec. Instalace budou v parku po celé letní prázdniny.

Hlava před libereckou radnicí
autor: jch
Spustit audio