Přestavět starý komín na rozhlednu zvažuje vedení Kravař na Českolipsku. Nápad se ale nezamlouvá všem

6. říjen 2015

Nefunkční komín školní kotelny by se mohl stát rozhlednou. Uvažuje o tom vedení obce Kravaře na Českolipsku. Obec by to stálo méně peněz než jeho zbourání. Nápad přestavět komín na rozhlednu ale rozdělil obyvatele města na několik táborů.

„Ta rozhledna z komínu mi soukromí narušovat nebude. Teď tady stojí pro nic za nic. Na zahradě mi běhají akorát husy,“ komentuje záměr obce přestavět nefunkční komín kotelny na rozhlednu Jindřich Šafrán, který bydlí hned u něj.

Některým lidem by rozhledna nevadila. Jiní nejsou proti rozhledně, ale raději by ji měli na jiném místě. Stejně jako další z obyvatel obce Milan Hřeben. „Já si myslím, že dělat rozhlednu v dolíku není rozumné. Jestli se to někomu líbí, ať to udělá. Já s tím souhlasit nemůžu. Kdyby jí postavili u nádraží, tak tam je to dvakrát výš. Odtamtud by byl nějaký výhled.“ Někteří z těch, kteří jsou proti přestavění komínu na rozhlednu se ani nechtěli bavit.

K záměru obce se mohou už několik měsíců vyjádřit obyvatelé obce prostřednictvím ankety na internetových stránkách Kravař.

„Internetové hlasování je taková berlička pro naše rozhodování. Řádově 86 procent lidí, kteří navštívili naše stránky, by tu rozhlednu tady chtěli. Bylo by to i ekonomicky výhodné, protože jenom to zbourání komínu by stálo 650.000 tisíc," vysvětluje nezávislý starosta Kravař Vít Vomáčka. Komín stojí vedle školy a hned u několika rodinných domků.

Pata starého komínu

„Když jsme nechávali hlasovat, vyzývali jsme občany, aby se ke komínu vyjádřili. Byly dvě připomínky. První měl soused, který bydlí u komínu a na zahradě má bazén. Říkal, že by mu to narušilo soukromí. Druhý pán přišel s nápadem, že by na komínu byla hezká horolezecká stěna. Obě připomínky bereme na vědomí a zapracujeme do případného projektu.“

Pokud se zastupitelé obce definitivně rozhodnou pro rozhlednu, začne obec shánět peníze. Podle starosty obce by se pak ze starého komínu mohla stát rozhledna do dvou let.

Spustit audio