Přestupek? Policie vás napomene. Domluvy už neplatí

Městská policie může obyvatele v případě drobných přestupků typu rodinné hádky napomenout. Právě takzvané napomenutí má od července oficiální oporu v zákoně a je nutné při něm vyplnit příslušný dokument, který má strážník u sebe.

Podle nového přestupkového zákona musejí strážníci napomenout člověka tehdy, pokud spáchal přestupek. Třeba v Liberci ho takhle vždy řeší. Nově to znamená, že člověk, který třeba nesprávně přecházel, musí se strážníkem spolupracovat, protože musí vzniknout zápis. Proto jsou strážníci vybaveni tiskopisy, což nám potvrdil ředitel jablonecké městské policie Luboš Raisner i mluvčí libereckých strážníků.

Napomenutí, nebo pokuta

Menší přestupky se dřív řešily domluvou, která je zakotvena v zákoně z roku 1990 a po změně legislativy už neplatí. Vše se řeší tzv. napomenutím, říká mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková: „Za přestupek udílíme sankce, tak, jak říká zákon. Jednou z nich je napomenutí. Domluvy, které platily, již neužíváme. Pokud se rozhodneme a je to v souladu se zákonem, řešíme věc buď napomenutím, nebo pokutou.“ Při napomenutí lidé žádnou pokutu nedostanou, jde jen o krátký úkon.

autor: jch
Spustit audio