Příběhy lidí, kteří do Liberce přišli třeba z Vietnamu nebo Ruska, přibližuje výstava

Ve vestibulu budovy libereckého Nového magistrátu je k vidění výstava nazvaná Tady jsem doma. Jsou na ní černobílé fotografie výrazných osobností národnostních menšin Libereckého kraje. Celkem 14 snímků obsahuje i konkrétní příběhy lidí, kteří se úspěšně začlenili do života v nové zemi. Autor většiny fotografií, Syřan Ibrahim Al Sulaiman je vytvořil pro Komunitní středisko Kontakt.

„Když procházím městem, potkávám Vietnamce, různé cizince. Tak jsem si řekl, že musím udělat takový soubor, ale pořád jsem z toho měl strach,“ říká autor výstavy Ibrahim Al Sulaiman ze Sýrie. „V Liberci žiju skoro dvacet let,“ říká. Nápad na výstavu nevzešel od Ibrahima. „Kontaktoval mě ředitel Kontaktu, smál jsem se a řekl mu, že ten nápad mám dlouho v hlavě,“ dodává autor.

Autor fotografií, Syřan Ibrahim Al Sulaiman

Výstava Tady jsem doma je podle ředitele komunitního střediska Kontakt reakcí na současnou náladu ve společnosti. „Právě na lidech a jejich příbězích můžeme ukázat, že je úplně jedno, odkud člověk přijde, jaké je původní národnosti, kultury, vyznání, jakého je vzdělání a jaké je profese. Chceme ukázat, že pokud sem lidi přijdou a chtějí, něco pro to udělají, mohou být úspěšní a naší společnosti prospěšní,“ popisuje Michael Dufek.

Na jedné z fotografií je i Lien Hoangová, vietnamská překladatelka, která pracuje pro vietnamskou komunitu v Liberci. „Jsem ráda, že jsem na fotce, i děti mají radost, když vidí na fotce maminku,“ říká s úsměvem a pokračuje: „Už se cítím být částečně Češkou, protože tu žiji už 21 let, studovala jsem tu vysokou školu ekonomickou.“

Ibrahim Al Sulaiman nafotil snímky pro výstavu Tady jsem doma, kterou můžete vidět na libereckém magistrátu

Výstava Tady jsem doma bude v prostorách nového magistrátu k vidění až do konce ledna 2017, kdy se přesune na liberecký krajský úřad, v březnu do knihovny.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio