Přijímací zkoušky už mají v Libereckém kraji žáci za sebou, teď se čeká na výsledky

23. duben 2015

Tři a půl tisíce deváťáků z celého Libereckého kraje skládali ve středu a dnes (23.4.) přijímací zkoušky na střední školy. Liberecký kraj má jako jediný v Česku svoje vlastní testování žáků. A také povinné přijímací zkoušky. Ty museli dělat všichni, přestože míst ve školách je dvakrát víc než uchazečů. Některé školy v ostatních krajích přijaly zájemce bez zkoušek, z regionu tak odcházejí žáci, které láká snadnější cesta za vzděláním.

Ve třídě sedí zhruba deset žáků, každý sám ve své lavici. Na stole může být jen zadání, arch pro odpovědi, propiska a lahev s pitím. Žádné kalkulačky, tabulky, mobilní telefony. Zadání jsou rozdaná a děti mají před sebou 60 minut soustředění. Jakub přijel ze základní školy v Pěnčíně.

„Nervózní ani nejsem, to co v tý hlavě je, tak tam je - spoléhám se na znalosti ze školy, hlavně žádnej stres,“ konstatuje Jakub.

„Letos, to téměř kopíruje loňský rok, máme 336 přihlášek,“ vyčísluje ředitel jedné z nejžádanějších škol v kraji, liberecké strojní průmyslovky, Josef Šorm a dodává: „Otevíráme šest tříd, do každé 30 žáků, prostým součinem vychází 180.“

Pryč jsou tedy doby, kdy se na některé školy hlásilo pětkrát víc dětí, než mohly třídy prvních ročníků pojmout. Dnes se i na ty nejprestižnější hlásí maximálně dvojnásobek uchazečů.

Přestože je míst dostatek a některé obory by se daly otevírat i bez přijímacích zkoušek, je testování povinné, stanovil Liberecký kraj. Ten má jako jediný v Česku svoje vlastní přijímací řízení, říká vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček.

„ Ne že bychom chtěli být tak unikátní, ale jsme přesvědčení o tom, protože to pořádáme již šestým rokem, že ten náš model je komplexnější a propracovanější, v rámci didaktické zkoušky jsou testy z všeobecných studijních předpokladů, matematiky a českého jazyka. „

To, že ostatní kraje mají jiný systém, může situace komplikovat, domnívá se ředitel liberecké průmyslovky Josef Šorm.
„V čem vidím v poslední době problém, je ta nesourodost přijímaček v Libereckém kraji a v ostatních krajích, už nám čtyři uchazeči dali najevo, že k přijímací zkoušce vůbec nepřijdou, protože už byli přijati a dva dokonce ještě před tím zákonným termínem 22. dubna.“

Zmínění žáci odcházejí na střední školy do Trutnova a Jičína, tedy do sousedního Královéhradeckého kraje.

„V Libereckém kraji bude tím pádem méně dětí, takže bude méně peněz pro učitele, což je škoda, a vzniklo to jenom touto disproporcí, uvidíme, jak to bude příští rok, letos si myslím, že to nedělá dobré prostředí pro ty úniky do jiných krajů.“

K přijímacím zkouškám šlo v Libereckém kraji ve středu a dnes tři a půl tisíce deváťáků. Sice už je po testech, ale nervozita vydrží uchazečům až do pátku. Právě během pátečního odpoledne se dozvědí výsledky zkoušek.

autor: sas
Spustit audio