Přírodní živel posunul start odpojovaného vysílání Českého rozhasu SEVER pro Liberecko a Jablonecko

24. září 2010

Český rozhlas SEVER vysílá od pondělí 30. května pravidelné bloky pro Liberecko a Jablonecko. Slavnostní zahájení v 15. hodin neplánovaně zpozdil výpadek datové linky mezi Libercem a Prahou provozované Českým Telecomem. Jeho pravděpodobnou příčinou byl úder blesku, který přerušil spojení s vysílači. Po několika minutách se ale přeci jen vysílání z Liberce po náhradní distribuční trase na frekvencích 91,3 a 102,3 MHz ozvalo.

Pravidelné vysílání pro Liberecko a Jablonecko zahájili slavnostním přestřižením pásky a uvítáním s posluchači ve vysílání generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík spolu s předsedou Senátu Parlamentu ČR Přemyslem Sobotkou a hejtmanem Libereckého kraje Petrem Skokanem. Vedle zástupců Českého rozhlasu se slavnostního aktu dále zúčastnili primátor města Liberce Jiří Kittner a starosta města Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský. Pravidelným vysíláním z Liberce završuje Český rozhlas první fázi postupného budování regionálních studií ve všech nových krajích České republiky.

Od 30. května 2005 tedy mohou posluchači Českého rozhlasu Sever pravidelně každý den v rozsahu zhruba 2 hodin v rámci oblasti Liberecka a Jablonecka naladit vysílání určené výhradně pro tuto oblast, a to na frekvencích 91,3 MHz (Liberecko) a 102,3 MHz (Jablonecko). Konkrétně se bude jednat o zprávy v 8.00, 11.00 a 17.00 hodin, ve všední dny dále i o zpravodajsko-publicistický pořad Lokálka po 11. a 17. hodině a o víkendu o Sportovní magazín po 11. hodině a Lokálku po 17. hodině.

Rozhlas začal v Liberci vysílat již od roku 1945, a to na staré vysílačce zabrané Němcům. Nezbytnou nutností bylo následně vybudovat vysílač. Finanční prostředky na jeho vybudování byly získány z tzv. kulturní daně (uhradili ji především obyvatelé Liberce). V roce 1947 převzal pod svá křídla liberecké studio tehdejší Československý rozhlas. Od roku 1960 se, po spojení krajů pod Severočeský kraj, spojilo i liberecké studio se studiem v Ústí nad Labem. Po roce 1989 Český rozhlas z Ústí nad Labem postupně začal rozšiřovat své vysílání z původních 90 minut až na 24 hodin denně (r. 2002). V roce 1998 uvolnil na Liberecku Český rozhlas Ústí nad Labem rozhlasový vysílač Ještěd pro celoplošnou stanici Praha a náhradou za něj získal vysílač Proseč (102,3 MHz). V únoru 1999 byla slavnostně otevřena liberecká redakce v Lidových sadech a zároveň byla i technicky vybavena. Od 1. října 2002 došlo ke změně názvu z Českého rozhlasu Ústí nad Labem na současný název Český rozhlas Sever, a to především z toho důvodu, že lépe vystihuje územní celek pokrývající svým signálem a pro stávající i potencionální posluchače se tak stává čitelnější.

Spustit audio