Projekt Partnerství pomáhá v Libereckém kraji

Celkem 14 měst Libereckého kraje je zapojeno do programu ministerstva vnitra nazvaného Partnerství. Ministerstvo prostřednictvím tohoto programu finančně podporuje projekty zaměřené na prevenci kriminality a na zajištění bezpečnosti občanů. Jak řekl Radek Jiránek, který má program Partnerství na starosti, za posledních devět let podpořil stát na Liberecku 228 projektů za více než 38 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stan K-centra

Stan K-centra | Foto: Jan Rosenauer

"My ty projekty dělíme do třech základních kategorií, tedy na projekty sociální prevence, situační prevence a informování občanů. Mezi typické projekty situační prevence můžeme řadit kamerové monitorovací systémy, které v drtivé většině vytěsní kriminalitu z lokality, jež je monitorována, a vytváří bezpečné zóny," vysvětlil Jiránek.

Bezpečné zóny jsou zejména v centrech měst a na velkých sídlištích. Kamery se však v současné době instalují i do větších turistických středisek v Jizerských horách a Krkonoších, kde díky nim výrazně poklesly krádeže aut. Protože se ale zloději stěhují tam, kde kamery nejsou, bude nutné ještě monitorovací systémy včetně dalších bezpečnostních prvků umístit i v menších centrech.

Radek Jiránek Českému rozhlasu dále vysvětlil, co znamená sociální prevence. "Tento druh prevence je zaměřen na pachatele nebo na oběti trestné činnosti. Jedná se tedy o nízkoprahové kluby pro neorganizovanou mládež, programy pro děti a dospívající, kteří už jsou nějakým způsobem delikventní. Řadíme sem také práci s rizikovými skupinami, které jsou často oběťmi, to znamená senioři, děti či ženy," popisuje Jiránek.

Tento druh prevence by měl občanům sdělit, jak se mají bránit proti případným škodám na majetku nebo zdraví, a má také upozorňovat na bezpečná nebo naopak nebezpečná místa v daném městě.

Jeden z nových projektů sociální prevence se nazývá Bezpečná cesta do školy a jak Radek Jirák podotkl, vznikl ve spolupráci ministerstva vnitra a nadace Malina, jíž zastupují například Hrušínský nebo Landa. "V praxi by tento projekt měl být realizován na základě identifikace bezpečných a nebezpečných míst na cestě do školy, a to dětmi samotnými. Z toho by vznikla zpráva, která by popisovala souhrn špatných míst. Na jeho základě by pak odpovědné osoby, jak orgány veřejné zprávy, tak orgány policie, měly tento stav odstranit."

Dalším výstupem by mohlo být i vytvoření mapy, kde budou bezpečné i méně bezpečné cesty vyznačeny. Pokud by pak města potřebovala k vytvoření bezpečné cesty dětí peníze na nějaká technická opatření, mohou si o ně ministerstvo požádat. "Bude-li do projektu Partnerství město přijato, jsme ochotni některé opatření zaplatit," slíbil na závěr Radek Jiránek a dodal: "Na příští rok jsme si zažádali o 100 milionů korun a doufáme, že aspoň nějaké prostředky dostaneme."

Ivana Bernáthová, Markéta Pešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme