Protest proti EET – pekařství na hodinu zavře přes 150 provozoven

Celou hodinu si zákazníci v pekařství Šumava nekoupí pečivo, kávu ani polední polévku. Od 11 do 12 hodin firma uzavřela všech svých více než 150 provozoven nejen v Libereckém, ale také v Ústeckém, Středočeském a Královéhradeckém kraji. Připojila se tak k dalším protestujícím proti spuštění EET. Právě dnes se od půlnoci do elektronické evidence tržeb zapojilo 40 tisíc provozovatelů restauračních a ubytovacích zařízení.

Pekařství Šumava se zapojilo do protestu, přestože elektronická evidence tržeb se podniku týká až od března. Dvě z provozoven pekařství jsou totiž přímo v Jablonci nad Nisou, už teď mají povinnost elektronickou evidenci tržeb používat, a to jednak poblíž horního centra a v bistru v jablonecké nemocnici. A to proto, že jsou vedené jako restaurační zařízení.

Ostatních 150 provozoven se to zatím netýká. Podle předsedy představenstva Pekařství Šumava Ivana Šnajdra provozovny zavřely ze solidarity s ostatními, hlavně malými podnikateli, kterých se EET týká už teď.

Podle Ivana Šnajdra není problém v samotné centrální evidenci. Nespokojený je hlavně s tím, že vláda podnikatele prezentuje jako zloděje, kteří okrádají stát. Proti samotné centrální evidenci nic nemá. Obává se toho, že to bude znamenat konec malých prodejen a hospůdek na vesnicích a také úbytek pracovních míst. Neméně důležitá je pro něj také ekonomická a technická stránka.

8 milionů za pokladny pro EET

Pekařství Šumava přijde pořízení pokladen pro prodejny až na osm milionů korun. Firma bude navíc potřebovat specialistu na informační technologie a k tomu se váží další náklady například na větší množství kvalitnějších pokladních pásek.

autor: Eva Malá
Spustit audio