Ke kdysi protržené přehradě už mohou pohodlně turisté

29. červen 2016

Protržená přehrada na Bílé Desné v Jizerských horách – to je nový turistický cíl. Místo, které je památkou na sto let starou tragédii, dlouhá léta chátralo. Lesníci a další nadšenci ho za tři roky práce změnili k nepoznání. V okolí přehrady jsou vykácené plácky, chodníčky, lávky a vyhlídky. Nechybí ani naučné cedule a památník za desítky obětí, které zabila velká voda v roce 1916.

„Přehrada byla napuštěná přibližně osm až devět měsíců,“ říká Jaroslav Zeman (ODS), starosta Albrechtic a pokračuje: „Ke katastrofě došlo vinou špatného podloží, sypaná hráz se protrhla a vlna, která se hnala do Desné.“

Při tragické události zahynulo 67 lidí. O zajímavém místě v Jizerských horách přitom ještě před pár lety věděl jen málokdo.

„Situace byla taková, že když jsem návštěvník přišel, tak si mnozí ani nedokázali představit, že tu je nějaká hráz,“ říká Ludvík Řičář, ředitel liberecké pobočky Lesů České republiky.

Na místě je od loňského léta i replika historické Krömerovy boudy s občerstvením.

„Po dohodě s ochranou přírody i s památkáři jsme provedli vykácení několika desítek stromů, tím jsme celou hráz i se všemi technickými prvky odkryli,“ dodává Řičář.

Přehrada na Bílé Desné v Jizerských horách letos v září oslaví výročí sto let od protržení.

autor: sas
Spustit audio