Psy, kteří v Africe pomáhají v boji proti pytlákům, cvičí kynoložka z České Lípy

Devětatřicetiletá kynoložka z České Lípy, Hana Böhme dnes 8. listopadu odlétá do afrického Konga. Tam bude pro boj s pytláky cvičit dvě štěňata své feny Camy. Speciálně vycvičená Cama zahynula v červnu v Africe při návratu ze záchranné mise, společně s dobrovolníkem neziskové organizace Safe Elephants Matúšem Jankovičem. Právě pro českou organizaci Safe elephants odvážná kynoložka psy cvičí.

„Pro Camu bylo nejzásadnější, že našla levhartí kůži, a pak hodně bushmeat a zbraně, ty nacházela často. Jednou jsme zastavili autobus, ona si lidi vyštěkala, ti utekli od autobusu a Cama šla hledat, označila nám všechny kufry a dohromady to bylo tři sta kilo bushmeatu,“ popisuje Böhme.

Cama byla šílenej blázen, což se mi na ní líbilo, takového maliňáka už nikdy mít nebudu...

Bushmeat, takzvané maso z lesa, které pochází často z ohrožených druhů zvířat, by měla vyhledávat i štěňata slavné Camy. Feně se jich v Kongu narodilo sedm. Dvě z nich se hodí k výcviku vyhledávání pachových stop. Jsou to Titan a Doli. Velké naděje vkládá kynoložka Böhme především do fenky Doli, která je prý věrnou kopií své matky.

Odvážná kynoložka Hana Böhme 8. listopadu odlétá do afrického Konga, aby cvičila psy v boji proti pytlákům

„Nejen, že jí je strašně podobná, ale i pracovně. Ona dělá ty stejné věci, které dělala Cama, to je osudové,“ tvrdí Hana Böhme.

„Cama byla šílenej blázen, což se mi na ní líbilo, takového maliňáka už nikdy mít nebudu, ona byla prostě úplně boží,“ vzpomíná Hana Böhme na svou fenu begického ovčáka malinois, prvního vycvičeného českého psa, který byl v Kongu dva roky nasazen a ani dnes nedokáže zadržet slzy.

Co přesně jede Hana Böhme do Konga dělat?
Pro 39 letou kynoložku z České Lípy je výchova psů životní vášní. Do té ale spadá i pomoc divokým zvířatům v Africe. Fenka Cama v Africe vypátrala například 300 kilo takzvaného pralesního masa – tedy masa z divokých upytlačených zvířat, našla i desítky zbraní a nábojnic v pytlích s moukou.

V Africe jsou s Caminými štěňaty místní psovodi, ti jim ale dávají jen základní výcvik. Hledat slonovin, šupiny z ohrožených luskounů a především zbraně, psy naučí českolipská kynoložka.

Kompletní výcvik psa včetně dopravy do Afriky stojí až 300 tisíc korun, i to byl důvod, proč se štěňata připravují přímo v Kongu a ne v České republice.

Safe Elephants a liberecká ZOO pomáhají

S neziskovou organizací Safe Elephants spolupracuje liberecká zoologická zahrada, jak se na vyslání Hany Böhme do hlavního města Konga Brazzaville podílí, vysvětluje její ředitel, David Nejedlo: „Pomáháme Hance Böhme jak se získáváním peněz, tak s výcvikem psů – prostřednictvím toho, že jí poskytujeme pachové konzervy. V okamžiku, kdy je pes vycvičen, pomáháme se zajištěním přepravy.“

Pralesní slon v Wali Bai

Na výcvik Doli a Titana má česká kynoložka v Kongu pouhý měsíc. Pokud se psi za tu dobu naučí vyhledávat konkrétní pachové stopy, budou do boje proti ilegálnímu obchodu se slonovinou, masem a kůžemi z ohrožených druhů zvířat nasazeni už na začátku příštího roku.

Létající Shon

Jak dlouho zůstane Hana Böhme v Kongu?

Kynoložka může v hlavním městě republiky Kongo, Brazzaville, zůstat jen měsíc. Za tu dobu musí s pomocí pachových konzerv oba psy naučit vyhledávat například slonovinu, šupiny ohrožených luskounů, ale i maso z divokých zvířa a především zbraně a náboje. Velké naděje vkládá Hana především do fenky Doli, která je podle ní kopií velmi úspěšné matky Camy. V Kongu podle ředitele liberecké ZOO Davida Nejedla denně umírají pod rukama pytláků desítky pralesních slonů, práce českých kynologů má jasný cíl, alespoň část z nich zachránit.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio