Ptáci jako zpěváčci i součást jídelníčku. Historii čihařství ukazuje výstava v Liberci

26. říjen 2016

Když ptáčka lapají – tak se jmenuje výstava v Severočeském muzeu v Liberci. Potěší nejen všechny ornitology, ale i ostatní návštěvníky. Ti se tam dozvědí podrobnosti o migraci ptáků a historických i současných metodách jejich odchytu – o takzvaném čihařství, které má kořeny už ve středověku.

Autorem expozice je zoolog muzea a zároveň ornitolog Martin Pudil. Ten se ve výstavě zaměřil i na čihaře – historicky první specializované lovce ptáků. Ti ulovené ptáky sice občas prodávali jako pěvce do domácností, především je ale lovili pro maso.

Drobné ptactvo jako vylepšení jídelníčku

„Původně se ptáci lovili především pro jídlo. Směli lovit drobné ptactvo, které pro ně bylo výborné vylepšení jídelníčku,“ říká Martin Pudil, ornitolog a kurátor výstavy Když ptáčka lapají v libereckém muzeu a dodává: „Dokonce se z té doby zachovalo množství receptů na různé druhy ptáků.“

Výstava Když ptáčka lapají potrvá v Severočeském muzeu v Liberci až do 4. prosince

„Fenomén migrace ptáků mě zajímá už dlouhá léta,“ říká Pudil a přechází k vitríně plné návnad a pomůcek pro lov ptáků. „Vitrína ukazuje pomůcky starých čihařů, tady máme vějičky – tenké větvičky, které se pomazaly lepem, ptáci přilétli, sedli na vějičky, přilepili se, a čihaři je chytili,“ popisuje ornitolog.

Prastará záliba odchytu ptáků a jeho prvorepublikový zákaz

Čihařství jako profese je koníček starší – má kořeny už ve starověku a jeho největší rozvoj nastal v 18. století.

Chytání ptáků bylo v Československu zakázáno už za dob první republiky. „Tato odchytová zařízení z první poloviny 20. století sloužila k odchytu ptáků pro kroužkování,“ říká ornitolog a doplňuje: „V dnešní době odchyt ptáků probíhá už jen pro vědecké účely.“

Výstava Když ptáčka lapají potrvá v Severočeském muzeu v Liberci až do 4. prosince.

Výstava Když ptáčka lapají potrvá v Severočeském muzeu v Liberci až do 4. prosince
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio