Radnici v Doksech pomáhají v boji proti nepořádku a ničení obecního majetku sami obyvatelé

19. březen 2015

Doksy na Českolipsku totiž letos bojují s nepořádkem ve městě jinak než dosud. Radnice zřídila e-mailovou adresu, na kterou mohou obyvatelé města posílat upozornění na nepořádek v ulicích nebo černé skládky. Pracovníci města tak likvidují začínající skládky dřív, než se rozrostou.

„I tady, v Tyršových sadech, likvidujeme černé skládky, které lidé dělají všude. Lidem to je jedno, kam to odloží. Zrovna včera jsme likvidovali jednu černou skládku na druhé straně města. Po sezoně se toho zlikviduje víc. Neznamená to, že je v létě po turistech více skládek, ale toho odpadu je větší množství, už to není jeden vozík, ale dva, tři za den," vysvětlují Jiří Horák a René Bolard, koordinátoři pracovníků veřejně prospěšných prací v Doksech.

„Jsou to místa, která jsou úplně mimo centrum,“ doplňuje starostka Doks Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj a pokračuje: „Založili jsme emailovou adresu, kam bychom chtěli požádat lidi, aby nám hlásili podněty nejen jako zničený mobiliář, ale i vysypané odpadkové koše, potřebu úklidu a podobně, abychom mohli tyto problémy operativně řešit, neboť jsme zaznamenali, že lidé o tom rádi diskutují na sociálních sítích.“

Náměstí v Doksech

Z Tyršových sadů vede cesta po schodech na náměstí. Za plotem, na soukromém pozemku, se válí PET lahve i další odpad.

„Každou chvíli se to tady musí vybírat a chtěli jsme se dohodnout s majitelem těch pozemků, jestli na ně můžeme vstoupit.“

Na pozemku sice je nepořádek od těch, co ho tam hází, kteří se zašívají na schodech, ale dírami v plotě se to valí na schody.

„Když tam někdo něco hodí a další to tam pak vidí, tak tam taky něco hodí.“

Speciální emailová adresa funguje déle než měsíc a za tu dobu na ni přišla zhruba čtyřicítka upozornění na nepořádek ve městě.

Spustit audio